Blijf op de hoogte
amazing sunset view of Svetitskhoveli Cathedral in sunset
The Chronicle of Georgia Monument by Tsereteli, Tbisili, Georgia
Beautiful sunset view of Old Tbilisi from the hill
Kazbegi mountains in Georgia
Uplistsikhe rock city in Georgia
Bagrati Cathedral at the twilight in Kutaisi, Georgia
Kutaisi square fountain with horse sculpture, Kutaisi, Georgia
Famous aerial  Jvari Monastery view in Mtskheta town near Tbilis
David Gareja monastery
Bridge of Peace

Hoogtepunten

Gergeti Trinity Church in Georgia

Per 4x4 naar de hooggelegen Drievuldigheidskerk van Gergeti

Vardzia ancient cave city-monastery in the Erusheti Mountain on

Het Vardzia grottenklooster langs de machtige Mtkvari-rivier

Kutaisi, Georgia. Medieval Frescoes In Gelati Monastery

De oosters-orthodoxe Gelati Academie, UNESCO Werelderfgoed

Om zeker te zijn van je plaats, raden we je aan in te schrijven vóór 09 augustus 2024.

Gelegen aan de voet van de Kaukasus in Zuidwest-Azië is Georgië in tegenstelling tot buurlanden Turkije en Armenië veel minder gekend bij toeristen. Het land heeft nochtans heel wat te bieden door haar schitterende mix van cultuur en natuur, gedragen en gekoesterd door een erg gastvrije bevolking.

Georgië, dat zijn fantastische bergachtige landschappen, eeuwenoude afgelegen kloosters, gedecoreerde kerken en machtige kastelen, zonnige Kaspische Zeestranden en pittoreske steden. De complexe geschiedenis, religieuze diversiteit en oude tradities zorgden voor een zeer verscheiden en boeiend erfgoed. Het land verwent ons bovendien op tal van plaatsen met haar UNESCO Werelderfgoed.

Samen met Louis Hulstaert maak je een rondreis door Georgië waar dit alles aan bod komt. We verkennen de levendige hoofdstad Tbilisi, waar Oost en West, verleden en toekomst elkaar ontmoeten. We houden halt in de oude hoofdstad Mtskheta, een belangrijke toeristische plek omwille van haar indrukwekkende kathedraal en Dzjvariklooster uit de 6de eeuw.

We trekken er een paar keer op uit met een 4×4. Op die manier ontdekken we de hooggelegen Heilige Drievuldigheidskerk van Gergeti, de Ushguli dorpen en de Nikolaaskerk van Kintvissi met haar sublieme wandschilderingen. We trekken ook onze stapschoenen aan en maken een boswandeling naar de orthodoxe Kvetera-kerk, een architecturaal juweel uit de 10 de eeuw.

De rijke afwisseling van charmante dorpen, oude kathedralen en kloosters met kleine kerkjes, sovjetarchitectuur en historische musea maken van deze reis een ervaring om nooit te vergeten.

Reisprogramma
Zaterdag 21 september 2024
Eenmaal geland in de Georgische hoofdstad Tbilisi, nemen we de tijd om ons te installeren in het hotel. Daarna brengen we een bezoek aan de Metekhikerk, gelegen op een heuveltje naast de Mtkvari rivier. Vandaar genieten we van een prachtig panorama op de stad.

Zondag 22 september 2024
Vandaag verkennen we Tbilisi. Het is een levendige en pittoreske stad, terrasvormig uitgebouwd langs de rivier. De oude stad heeft een overwegend 19de eeuwse uitstraling, maar diverse monumenten getuigen van haar rijke geschiedenis. Van op de Narikalaburcht hebben we een prachtig zicht op de stad. Daarna brengen we een kort bezoek aan het monumentale beeld van 'Moeder Georgië'. In de benedenstad ontdekken we vervolgens de Sionikathedraal en de Anchiskhatikerk, de Perzische 'ateshgah' of vuurtempel, de moskee en badhuizen, de Tbileli caravanserail (het Museum voor stadsgeschiedenis) en de joodse synagoog. We wandelen over de befaamde Vredesbrug van Michele de Lucchi (2010) en langs de indrukwekkende Rustaveli Boulevard met haar officiële gebouwen. We overnachten opnieuw in Tbilisi.

Maandag 23 september 2024
Vandaag rijden we noordwaarts richting Kaukasus. Onderweg houden we halt in Mtskheta, de oude hoofdstad van Georgië, waar we de Jvarikerk (UNESCO Werelderfgoed), de Sveti Tskhovelikerk en het Samtavroklooster bezoeken. Nadien gaat het richting de vesting van Ananauri met haar kerk en rijden we over de bijna 2400m hoge Kruispas naar Kazbegi, aan de voet van de gelijknamige Kazberg, één van de hoogste bergen van Georgië. We nemen een 4 x 4 naar de Tsminda Sameba of de Heilige Drievuldigheidkerk van Gergeti, ongetwijfeld het meest uniek gelegen kerkje van het land. We overnachten in Kazbegi.

Dinsdag 24 september 2024
We rijden terug zuidwaarts naar Gori, de geboorteplaats van Stalin. Onderweg houden we halt bij de kathedraal van Samtavisi, befaamd om zijn decoratieve exterieur. Het museum van Stalin in Gori belicht uitvoerig het leven en de politieke loopbaan van de dictator. Daarna staat de grottenstad Uplistsikhe op het programma. Deze stad werd bewoond sinds het vierde millennium v. Chr., maar groeide vooral tijdens de Romeinse periode uit tot een belangrijke handelsplaats. We eindigen de dag aan de Sionikerk in Ateni met zijn mooie muurschilderingen uit de 12de eeuw. We logeren in Borjomi.

Woensdag 25 september 2024
We hebben vandaag maar één doel: het spectaculaire grottenklooster van Vardzia. Dit bijzondere klooster uit de 12de eeuw werd uitgehouwen in de rotswanden naast de Mtkvaririvier. Met honderden vertrekken en gangen bood dit klooster tijdens zijn bloeiperiode plaats aan 800 monniken. Onderweg houden we een picknick ter hoogte van de burcht van Khertvisi. We keren op het einde van de dag terug naar Borjomi.

Donderdag 26 september 2024
We trekken westwaarts, richting Kutaisi, derde stad van Georgië en oude hoofdstad van het Griekse koninkrijk Colchis. Ons eerste bezoek is aan het minuscule kerkje van Ubisi uit de 12de eeuw, met goed bewaarde muurschilderingen uit de 14de eeuw van de hand van meester Damiaan. Nabij Kutaisi bezoeken we de (overgerestaureerde) Bagratikathedraal, de befaamde middeleeuwse Gelati Academie (UNESCO Werelderfgoed) met het nabijgelegen Motsametaklooster.
We overnachten in het charmante Kutaisi.

Vrijdag 27 september 2024
Onze dag begint in Kutaisi in het Historisch Museum met zijn enorm rijke collectie voorchristelijke en vroegmiddeleeuwse kunst. Nadien rijden we naar Mestia, de belangrijkste plaats in Boven-Svanetië, tot een tiental jaren geleden zo goed als onbereikbaar. Boven-Svanetië werd als totale regio opgenomen als UNESCO Werelderfgoed. De Svanen zijn nog één van de meest authentieke inwoners van Georgië, ze leven in kleine gemeenschappen in het hoge Kaukasusgebergte.
Naast de ervaring van het indrukwekkende landschap zijn de spectaculair hoge burchttorens, de bijzondere behuizing en de meestal kleine, met muurschilderingen versierde kerkjes de voornaamste bezienswaardigheden. In Mestia bezoeken we het Margiani Museum. ’s Avonds overnachten we in Mestia.

Zaterdag 28 september 2024
We blijven in Boven-Svanetië maar rijden deze keer per 4x4 nog hoger de Kaukasus in, naar de Ushguli dorpen, de hoogste in Europa. Zowel de indrukwekkende tocht hiernaartoe, de afgelegen ligging als de bijzondere authentieke dorpsarchitectuur met torens en kerkjes, maken van deze dag letterlijk het hoogtepunt van de reis. ’s Avonds overnachten we opnieuw in Mestia.

Zondag 29 september 2024
We verlaten het Alpijnse Mestia en rijden naar het bijna subtropische Batumi, tweede stad van Georgië, badplaats en haven aan de Zwarte Zee, veruit de meest 'relaxte' stad van het land. Sinds 2009 begon president Saakashvili in Batumi met een reeks ambitieuze en spectaculaire bouwprojecten om van de stad een soort 'Las Vegas aan de Zwarte Zee' te maken. Vertrekkend van het charmante en eclectische Europaplein wandelen we door het Mirakelpark en langs de Strandpromenade, en ontdekken we de ene na de andere architecturale verrassing: de Porta appartementsblok, de Radisson en Sheraton hotels (deze laatste in de vorm van de vuurtoren van Alexandrië), de Chacha Uurwerktoren, de Alfabettoren, het Reuzenrad en de monumentale bewegende standbeelden van Ali en Nino. Met een bezoek aan het Ajara Historisch Museum besluiten we de dag. We overnachten in Batumi.

Maandag 30 september 2024
De lange maar vlotte rit richting Tbilisi onderbreken we voor een bezoek aan de Nikolaaskerk van Kintvissi uit de 13de eeuw, waarvan de wandschilderingen tot de mooiste van het land behoren. Het kerkje en het klooster liggen behoorlijk afgelegen. We bereiken ze per 4x4 en al wandelend. We overnachten in Tbilisi.

Dinsdag 1 oktober 2024
Vandaag wordt een rustige dag in Tbilisi. In de voormiddag bezoeken we het Nationaal Museum van Georgië, het belangrijkste museum van het land met een uitgebreide collectie voorchristelijke en religieuze kunst. Het unieke skelet van de Dmanisi mens, een vroege homo erectus van 1.7 miljoen jaar oud, behoort er tot de topstukken. Nadien wandelen we langs de Rustaveli Boulevard richting de protserige en splinternieuwe Samebakathedraal (1995-2004), de grootste kerk van Georgië. In de namiddag maken we kennis met de imponerende architecturale Sovjetmonumenten, industriële betonconstructies, getuigenissen van het communistische verleden. We overnachten opnieuw in Tbilisi.

Woensdag 2 oktober 2024
Vrij vroeg verlaten we Tbilisi richting Oost-Georgië of Khaketië, de graan- en wijnschuur van het land. Eerste en belangrijkste stop is het grottenklooster/complex van David-Gareja, een UNESCO Werelderfgoedsite gelegen in het steppe berglandschap. Van de meer dan twintig kloosters zijn er vandaag nog drie in gebruik. Een fikse wandeling (en ook wat klimmen) is hier noodzakelijk. Na de middag rijden we richting Telavi, huidige hoofdstad van de regio, gelegen midden in de wijnstreek. Na een korte stop in Kvelatsminda, de enige kerk in Georgië met twee koepels, bezoeken we Tsinandali, het landhuis met Engelse tuin van Alexander Chavchavadze (1786-1846), vooraanstaand romantisch dichter die bevriend was met Pushkin. Het landgoed is vandaag een wijndomein, meteen de ideale gelegenheid voor ons om de befaamde witte Georgische wijn te proeven. We overnachten in Telavi.

Donderdag 3 oktober 2024
Onze eerste halte vandaag is de gezellige provinciestad Sighnaghi, in de 18de eeuw van een indrukwekkende stadsmuur voorzien door Irakli II. We bezoeken er het vrouwenklooster van Ninotsminda of Bodbe, begraafplaats van de Heilige Nino. Zij bracht het christendon naar Georgië in de 4de eeuw. Daarom is deze plek één van de heiligste van Georgië. We gaan ook naar het Sighnaghi Museum met zijn belangrijke collectie van Niko Pirosmanashvili (1862-1918), de meest unieke schilder van Georgië. Na de lunch bezoeken we de restanten van de vesting van Gremi, met haar imposante kathedraal met Perzische decoratiepatronen. We sluiten af met het kerkje van Nekresi, één van de oudste gebedsplaatsen in Georgië. We overnachten opnieuw in Telavi.

Vrijdag 4 oktober 2024
Na een korte verkenning van het aangename stadscentrum van Telavi, beheerst door de vesting en het paleis van Irakli II, bezoeken we in de buurt eerst het Oude en Nieuwe vrouwenklooster van Shuamta (respectievelijk 7de en 16de eeuw), en nadien de Academie van Ikalto, met meerdere kerken en diverse nutsgebouwen. De kathedraal van Sint-George in Alaverdi uit het midden van de 11de eeuw is één van de grootste kerken in het land. Hoewel het interieur erg beschadigd is, is de kerk - omgeven door een verdedigingsmuur - erg indrukwekkend. We beëindigen de dag met een juweeltje: het kleine kerkje van Kvetera, met een uniek grondplan bijna in diamantvorm en met versiering van blauwe tegels. Het bezoek aan dit kerkje gebeurt met minibusjes en vergt ook een stevige wandeling. We rijden terug naar Tbilisi waar we overnachten.

Zaterdag 5 oktober 2024
De laatste voormiddag van onze reis in Tbilisi kan vrij ingevuld worden. De erg aangename sfeer en de beperkte grootte van het stadscentrum lenen zich uitstekend tot wandelen, winkelen en genieten. Voor wie toch nog graag een bezoekje waagt, zijn het Museum van de stad Tbilisi of het Museum voor Schone Kunsten aanraders. In de late namiddag vliegen we terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie