Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
49172808161_fa3b6e1260_o
49172334398_c5e79ae580_o
49173047362_2ae3bf1321_o
49173061947_45d78b60e1_o
51015655463_c86d3d5dac_o
51016385576_b5297fd378_o
51016402536_a29277b239_o
51016494137_84ae6ccd64_o

In deze van oudsher bloeiende havenstad genereerden de handel en de banken sinds de middeleeuwen hoge winsten. Hiermee werden schitterende paleizen en kerken gebouwd en fraai uitgedost. Daarenboven geniet de stad van een uiterst pittoreske ligging op een erg smalle kuststrook. Vanaf 1992 metamorfoseerde het ontoegankelijke havengebied tot een nieuwe stadswijk met ruime, aangename wandelkaaien, een aquarium en een origineel scheepvaartmuseum. 

Genua profileert zich als dé mediterrane stad bij uitstek. In 2004 werd ze culturele hoofdstad van Europa. De traditionele, grote musea kregen een grondige opknapbeurt, de toeristische infrastructuur werd opgefrist. Toch blijft de lichtelijk chaotische sfeer van de oude havenstad nog overal voelbaar. Die sfeer heeft niemand zo raak kunnen schilderen als Ilja Leonard Pfeijjfer in zijn jongste romans.

Reisprogramma
Woensdag 5 oktober 2022
Vanuit de luchthaven van Milaan reizen we per autocar naar Genua. Onderweg houden we halt in het stadje Vigevano, waar hertog Ludovico il Moro, met de hulp van Bramante en Leonardo da Vinci een eerste poging ondernam om een ideale renaissancestad te realiseren. In Vigevano genieten we ook samen van een lunch. Nadien rijden we verder naar het mooie stadje Lomello voor een bezoek aan het vroegchristelijke ensemble daar. We komen tegen de avond toe in Hotel Bristol Palace**** in Genua, waar we de komende dagen logeren.

Donderdag 6 oktober 2022
We exploreren Genua te voet. Deze dag is gewijd aan de middeleeuwen en de renaissance. Op het programma staan de oudere stadskern op de Castelloheuvel, met bezoek aan een aantal kleine kerkjes, de resten van de stadsmuur, het paleis van de Doge, het Museo Sant’Agostino en de kathedraal San Lorenzo. Na de vrije lunch gaat het richting Spinolapaleis, de romaanse kerk San Giovanni di Prè en het zomerpaleis van de familie Doria. Een avondwandeling brengt ons langs de heraangelegde kaaien van Genua.

Vrijdag 7 oktober 2022
Onze verkenning van Genua gaat verder, de barok en enkele musea staan vandaag op het programma. We bezoeken de beroemde Strada Nuova met Palazzo Bianco (UNESCO Werelderfgoed). Het Palazzo Balbi (later het koninklijk paleis) met zijn spiegelgalerij en de Jezuïetenkerk met werk van Rubens zijn zeker ook de moeite waard. Na de vrije lunch gaan we met de funicolare naar de Righiberg, waar we een schitterend panorama hebben over de stad. Na de middag wandelen we doorheen het 19de-eeuwse stadscentrum. We bekijken er de opera, het Palazzo Doria – Spinola en de wolkenkrabbers uit de fascistische tijd. ‘s Avonds genieten we samen van een diner.

Zaterdag 8 oktober 2022
Er staat vandaag een excursie naar de Ligurische kust op het programma. In de kleurrijke, charmante haven van Camogli schepen we in naar San Fruttuoso. Daar bezoeken we het totaal geïsoleerde klooster. We varen verder naar het mondaine maar piepkleine haventje Portofino voor een wandeling en een vrije lunch. We doen ook Santa Margherita en Rapallo aan, en genieten ondertussen van de spectaculaire kust. Op de terugweg bewandelen we de beroemde Passeggiata Anita Garibaldi in de luxueuze voorstad Nervi.

Zondag 9 oktober 2022
We bezoeken de beroemde begraafplaats Staglieno, die zijn bekendheid dankt aan de weergaloze collectie beelden waaruit de klim op de sociale ladder valt af te lezen van de 19de-eeuwse handelsbourgeoisie. Vervolgens bezoeken we het aloude universiteitsstadje Pavia, ooit de hoofdstad van de Longobarden, met de romaanse San Michele en enkele bizarre gotische stadstorens. Dezelfde hertog Ludovico, die we op onze eerste dag leerden kennen, vinden we terug in de befaamde Certosa di Pavia. Dit befaamde kartuizerklooster gelegen buiten Pavia, is gesticht als grafkerk van de Sforza’s en nadien van de Visconti’s. Het is een pronkzuchtig monument waarin de overgang van de laatgotiek naar de renaissance en het maniërisme duidelijk af te lezen valt. De overdaad van de kerk contrasteert met de eenvoud van het grote kloosterpand omringd door 24 cellen met telkens een eigen tuintje, waterput, studeer- en slaapvertrek. Van daar rijden we verder naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie