Blijf op de hoogte
Schloss Johannisburg palace in Aschaffenburg, Germany
WURZBURG, BAVARIA, GERMANY - MAY 01, 2016: The Wurzburg Residenc
Hochaltar von Johann Balthasar Neumann, Wormser Dom St. Peter, e
Pommersfelden Castle in Northern Bavaria
Sanspareil
Das Neue Schloss und der Markgrafenbrunnen in Bayreuth
Old town Bamberg in Bavaria, Germany. Romantic  historical town
Kloster Banz
Schloss Veitshöchheim bei Würzburg, Bayern, Deutschland
The Bayreuth Festspielhaus peeking through the trees

Hoogtepunten

Pompejanum in Aschaffenburg

Het Pompejanum van Aschaffenburg gelegen in een 'Italiaans' wijnlandschap

53043345585_cb595e1e54_o

Het intieme operatheater van Bayreuth uit de 18de eeuw

G.B. Tiepolo, ceiling fresco at Residenz Würzburg, Germany

Tiepolo's magistrale plafond in de bisschoppelijke residentie in Würzberg

Wil je graag nog meereizen? Geef ons een seintje op amarant@debuckagency.com! Wij checken de beschikbaarheid van het hotel. Let wel: de geafficheerde prijs is niet gegarandeerd.

Na de verwoestende Dertigjarige Oorlog herstelde Duitsland zich langzaam, waarna een periode van ongekende culturele bloei aanbrak. In de talloze vorstendommetjes probeerden bisschoppen, abten, keurvorsten en markgraven elkaar de loef af te steken met de nieuwste snufjes op vlak van architectuur, decor, tuinkunst en levensstijl. En jij kunt dit alles zelf ervaren!

Laat je meenemen op een reis door de tijd terwijl we de kastelen, kerken, steden en tuinen van het Frankenland verkennen. Zij getuigen nog steeds van de vreedzame na-ijver tussen vorstelijke families en stadsbesturen. De hoofdrol was weggelegd voor de ambitieuze leden van de familie Schönborn en voor markgravin Wilhelmina van Bayreuth, de zus van Frederik de Grote. Wellicht was zij het trouwens die de ‘Engelse’ landschapstuin bedacht toen ze Sanspareil liet aanleggen.

Ontdek het weelderige rococo, de elegantie van het classicisme en de romantiek, die naadloos in elkaar overvloeien. En natuurlijk mogen ook topstukken uit de romaanse en gotische periodes niet ontbreken.

Onze reis biedt je de kans om telkens twee nachten door te brengen in de gezellige steden Würzburg, Bamberg en Bayreuth. Geniet van de fijne sfeer en avondlijke charme van deze historische plaatsen op mensenmaat.

Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, architectuur, kunst of gewoon wilt genieten van de schoonheid van het Frankenland, deze reis zal je zeker fascineren.

Reisprogramma
Maandag 24 juni 2024
Aschaffenburg is onze eerste halte, eeuwenlang de tweede residentiestad van de keurvorsten van Mainz. We bezoeken er de romaans-gotische Stiftskirche, de laatbarokke Sandkirche en de renaissance Johannisburg. Het neoklassieke Pompejanum is een absolute must-see: Ludwig I van Beieren liet in het ‘Italiaanse’ wijnlandschap aan de Main een luxewoning van Pompei reconstrueren.
We rijden verder naar Würzburg, waar we logeren en genieten van een gezamenlijk diner. De liefhebbers kunnen nog genieten van een avondwandeling in het charmante stadje.

Dinsdag 25 juni 2024
‘s Ochtends verkennen we de bisschoppelijke Residenz van Balthasar Neumann, inclusief de tuinen en de 3 zalen met plafondschilderingen van Tiepolo (trapzaal, witte zaal en keizerzaal), evenals de pronkzalen aan de noordzijde met collecties uit de 16de tot 19de eeuw, en de hofkerk.
Vervolgens bezoeken we de romaanse kathedraal in het stadscentrum, met de Schönbornkapel van Neumann, de Neumünster uit het begin van de 18de eeuw, en de Jezuïeten- en Franciscanenkerk. Voor de lunch houden we halt aan de Marktplatz bij de gotische Marienkirche.
In de namiddag gaan we verder over de oude Mainbrug en maken we een wandeling door de wijngaarden naar de indrukwekkende burcht Marienberg, die boven de stad uittorent. We brengen een bezoek aan het Mainfränkisches Museum, waar werken van Tiepolo, Cranach, Cornelis de Vos en vooral Tilman Riemenschneider te bewonderen zijn.

Woensdag 26 juni 2024
We rijden naar Ebrach, waar we het cisterciënzerklooster bezoeken dat in 1127 werd gesticht. De kerk heeft een middeleeuws exterieur, maar het interieur is voornamelijk een creatie uit de late 18de eeuw, met een duidelijke overgang van rococo naar neoclassicisme. We verkennen ook de prachtige pronkzalen in de abdijgebouwen. Op slechts 8 km afstand ligt Burgwindheim, met een bedevaartskerk die een verbluffend rococo-interieur bezit.
Na de lunch gaan we richting Pommersfelden, waar de prinsbisschop van Bamberg, Lothar Franz von Schönborn, in 1711 het weelderige zomerpaleis Slot Weissenstein liet bouwen door architect Johann Dientzenhofer. We brengen een bezoek aan dit schitterende ensemble, dat ook een uitgebreide schilderijengalerij en een wildpark herbergt. In de late namiddag gaan we naar het romantische rotspark Sanspareil, dat in 1745 werd aangelegd door markgravin Wilhelmine van Bayreuth met behulp van haar architect Joseph Saint-Pierre.
Vervolgens rijden we door naar Bayreuth, waar we zullen overnachten.

Donderdag 27 juni 2024
Deze dag staat volledig in het teken van markgravin Wilhelmine (1709-1758), de lievelingszus van Frederik de Grote van Pruisen. Ze transformeerde de hoofdstad van haar kleine vorstendom tot een verfijnde residentie en liep in vele opzichten voor op haar tijdgenoten.
In de voormiddag bezoeken we het Neues Schloss met zijn beroemde rococozalen, de Schlosskirche, de Hofgarten met Wagners villa en graf, en de 18de-eeuwse perspectiefas van Sophienstrasse-Friedrichstrasse.
Na de lunch rijden we langs de beroemde Grüne Hügel met Wagners Festspielhaus en de 18de-eeuwse voorstad St. Georgen, naar de Eremitage, gelegen buiten de stad in een meander van de Main. In dit uitgestrekte park konden de markgraven zich, geheel volgens de heersende mode, terugtrekken als kluizenaars. Talloze 'fabriques' of speelse constructies maken de wandeling tot een sprookjesachtige ervaring.

Vrijdag 28 juni 2024
We vertrekken naar Bamberg en maken een eerste stop in Thurnau, een stadje met een originele verbindingsgang tussen het kasteel en de kerk. De protestantse kerk heeft een goed bewaard gebleven interieur uit 1701.
Vervolgens bezoeken we Vierzehnheiligen, waar we de verbluffende bedevaartkerk bezichtigen. Deze kerk, gebouwd in 1743 door Balthasar Neumann in opdracht van de Bambergse prinsbisschop Friedrich Carl von Schönborn, is het hoogtepunt van de late barok in Frankenland.
Na de lunch brengen we een bezoek aan de kloosterkerk van Banz. Hoewel Neumann de kloostergebouwen heeft ontworpen, is de kerk uit 1710 het meesterwerk van Johann Dientzenhofer.
In de nabijheid van Bamberg ligt het kasteel Seehof, omgeven door een barok park met een waterorgel à la Versailles. Het vierkante lustslot dateert uit 1687 en het interieur, grotendeels uit de jaren 1730, is ontworpen door onder andere Neumann en Dientzenhofer.
In Bamberg, waar we logeren, maken we een korte avondwandeling en genieten we van de charme van dit stadje.

Zaterdag 29 juni 2024
We nemen uitgebreid de tijd om Bamberg te verkennen. De benedenstad, gelegen tussen de rivierarmen, heeft grotendeels haar 18de-eeuwse karakter behouden. We bezoeken de Maximiliansplatz met het nieuwe stadhuis, ontworpen door Neumann, en de Groenmarkt met de Neptunusfontein en de Jezuïetenkerk van Dientzenhofer. Het oude stadhuis staat schilderachtig op een eilandje in de Regnitz.
De bovenstad bestaat uit verschillende heuveltoppen, elk bekroond met een indrukwekkend klooster- of kasteelgebouw. De romaanse kathedraal herbergt indrukwekkend erfgoed, waaronder enkele van de beroemdste gotische sculpturen van Duitsland. De oude bisschoppelijke residentie of Alte Hofhaltung heeft een charmante 16de-eeuwse binnenhof.
Na de lunchpauze bezoeken we de 18de-eeuwse nieuwe residentie, die vanaf 1693 werd gebouwd door Dientzenhofer in opdracht van prinsbisschop Lothar Franz von Schönborn. Zoals gebruikelijk geeft een eretrap toegang tot de keizerzaal en het pronkappartement. De schilderijencollectie bevat werken van onder andere Cranach en Baldung Grien. Vanuit de rococo-rozentuin kunnen we genieten van een prachtig panorama.
Vervolgens beklimmen we de Michaelsberg met het gelijknamige klooster, gesticht in 1015. Zowel Dientzenhofer als Neumann hebben bijgedragen aan de late barokke inrichting. Een bijzonder hoogtepunt is de Heilig-Grafkapel uit 1730. We sluiten ons bezoek af met een wandeling door het historische gedeelte van de stad langs de rivier. 's Avonds dineren we samen.

Zondag 30 juni 2024
Op onze terugrit naar België bezoeken we het slot en de rococotuin van Veitshöchheim. In 1749 bouwde Balthasar Neumann deze zomerresidentie voor de prinsbisschop van Würzburg. Vervolgens rijden we verder langs de schilderachtige Mainvallei. We lunchen langs de snelweg bij Hanau. 's Avonds komen we aan in Antwerpen en Gent.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie