Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51831927451_ca12cc17d0_o-1

De Belgische kunstenaar Francis Alÿs woont en werkt sinds 1989 in Mexico Stad. Alÿs is vooral bekend voor zijn acties, waarbij wandelen en onderweg zijn een prominente rol spelen. Ze voelen ze klein of absurd aan, maar vaak hebben ze veen sociaal-maatschappelijke of politieke ondertoon.

Zo zien we Alÿs een enorm ijsblok door de straten van Mexico City voortduwen. De schitterende titel van het werk, ‘Sometimes Doing Something Leads to Nothing’, vat de performance perfect samen.

Engagement demonstreert hij ook in ‘The Green Line’: in Jeruzalem druppelde hij groene verf langs een oude demarcatielijn tussen Israël en Palestina. Of in het project ‘When faith moves mountains’: met een schop verschuiven vijfhonderd jongeren een heuvel in Peru een paar centimeter.

In het kader van zijn reeks kinderspelen filmde hij ‘Haram football’ in de straten van Mosul. Omdat het spelletje door IS verboden was, vonden tieners het dribbelen met een denkbeeldige bal uit. Deze zomer palmt Alÿs het Belgisch Paviljoen in Venetië in. Daarbij zal hij verder werken op dit thema en op zijn verblijf als embedded oorlogskunstenaar in Mosul.

Maak kennis met de vaak ontwapenende acties en poëtische observaties van deze internationaal gevierde kunstenaar.

Past de datum niet? Je kan deze lezing ook volgen in Brugge en Antwerpen.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie