Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51820403130_920fcb17ab_o
48914212477_58f4dc092a_o
48913479953_d02f2015f9_o
48913481818_5a1a005b0b_o
48913483553_c5dbde2802_o
48913484978_be43b51716_o
48914221212_4a9e428944_o

Tussen Vogezen en Alpen, tussen Frankrijk en Zwitserland, ligt het Juragebergte, een kalksteenmassief met alle typische erosievormen vandien. Een streek met spectaculaire natuurverschijnselen waar we op deze reis doorheen wandelen. 

Maar ook cultureel staat de Franche-Comté sterk: de streek vormde het oude graafschap Bourgondië dat geen leen was van Frankrijk zoals het aansluitende hertogdom, maar van het Duitse Rijk. De oude hoofdstad Dole en vooral de huidige hoofdstad Besançon zijn bijzonder charmante steden met een rijk kunstpatrimonium. Overal duiken historische banden met de Nederlanden op. In Romainmôtier, de mooiste romaanse kerk van Zwitserland, huwde Margaretha van Oostenrijk, in Bourg-en-Bresse ligt ze begraven naast haar geliefde Philibert. In Besançon liet de familie Granvelle een groots renaissancepaleis bouwen. In Baume-les-Messieurs hangt een gaaf bewaard Antwerps retabel. Kaas, hout en zout vormden de basis van de regionale economie. Het zout werd op spectaculaire manier gewonnen. Architect Ledoux bouwde speciaal voor de zoutbewerking in de 18de eeuw een ideale stad, vandaag UNESCO Werelderfgoed. 

De highlights van deze reis opsommen is niet eenvoudig. Als we er toch enkel mogen aanstippen, willen we graag de volgende vermelden: een wandeling door de wilde kloof van de Loue, geschilderd door Courbet; de schilderijen van diezelfde Gustave Courbet in de musea van Besançon en Ornans; Arc-et-Senans, de ideale zoutstad uit de prerevolutietijd en de prachtig gerestaureerde gotische kathedraal van Lausanne.

Reisprogramma
Woensdag 29 juni 2022
We vertrekken vanuit Gent en Brussel naar Besançon. Onderweg houden we halt aan de Moezel in Pont-à-Mousson, voor een vrije lunch en een bezoek aan de Premonstratenzerabdij. Nabij het hotel in Besançon is er ‘s avonds een diner voorzien.

Donderdag 30 juni 2022
We ontdekken het bijzonder mooie oude stadscentrum van Besançon. De nadruk ligt op Gustave Courbet, met een bezoek aan het Musée des Beaux-Arts in Besançon en het Musée Courbet in Ornans. In de namiddag maken we een stevige wandeling naar de Source de la Loue. 

Vrijdag 1 juli 2022
Zout werd in deze regio op een spectaculaire manier gewonnen. Vandaag staat de Koninklijke Zoutziederij van Arc-et-Senans op het programma: architect Claude-Nicolas Ledoux ontwierp hier een ‘ideale stad’, vandaag UNESCO Werelderfgoed. Uiteraard mag een bezoek aan de zoutfabrieken van Salins-les-Bains niet ontbreken. Verder gaan we nog naar de charmante stadjes Dole en Arbois.
 
Zaterdag 2 juli 2022
Een boottocht brengt ons naar de Saut du Doubs, een waterval van 27m hoog. We lunchen in de buurt en brengen daarna een bezoek aan de romaanse abdij van Montbenoît, het stadje Pontarlier en het kasteel van Joux. ‘s Avonds dineren we in ons hotel in Malbuisson.
 
Zondag 3 juli 2022
We verkennen de Zwitserse Jura, te beginnen met de romaanse abdijkerk van Romainmôtier en de gotische kathedraal van Lausanne. Na een vrije lunch in Ouchy aan het Parc Olympique, vertrekken we naar het Musée de l’Art Brut voor een rondleiding. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner.
 
Maandag 4 juli 2022
Vandaag begeven we ons naar de Région des Lacs en wandelen langs de spectaculaire watervallen van de Hérisson. We lunchen samen in het mooi gelegen Baume-les-Messieurs. De abdijkerk is in het bezit van een indrukwekkend Antwerps retabel. De gaaf bewaarde stadjes Château-Chalon en Nozeroy verdienen ook onze aandacht. We dineren in ons hotel in Lons-le-Saunier, het stadje van de lachende koe.
 
Dinsdag 5 juli 2022
We ontdekken Lons-le-Saunier en het charmante stadsmuseum. We lunchen samen met uitzicht op het bijzonder spectaculair gelegen stadje Saint-Claude. We bezoeken er de kathedraal en het bisschoppelijk paleis, mooi ingericht als museum met een opmerkelijke moderne kunstcollectie. Het hoogtepunt van de dag volgt in Bourg-en-Bresse met de grafkerk van Philibert van Savoie en Margaretha van Oostenrijk, gebouwd en gedecoreerd door Brabantse kunstenaars. Vrij diner en overnachting in Lons-le-Saunier.

Woensdag 6 juli 2022
Vanuit Lons vatten we de terugreis naar België aan, met een uitgebreide stop in het ommuurde stadje Langres. Daar bezoeken we de onlangs vernieuwde stadsmusea, o.a. gewijd aan Diderot, en is er tijd voor een vrije lunch.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie