Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.

Tussen Vogezen en Alpen, tussen Frankrijk en Zwitserland, ligt het Juragebergte, een kalksteenmassief met alle typische erosievormen vandien. Een streek met spectaculaire natuurverschijnselen waar we op deze reis doorheen wandelen. Maar ook cultureel staat de Franche-Comté sterk: de streek vormde het oude graafschap Bourgondië dat geen leen was van Frankrijk zoals het aansluitende hertogdom, maar van het Duitse Rijk. De oude hoofdstad Dole en vooral het huidige Besançon zijn bijzonder charmante steden met een rijk kunstpatrimonium. Overal duiken historische banden met de Nederlanden op. In Romainmôtier, de mooiste romaanse kerk van Zwitserland, huwde Margaretha van Oostenrijk. In Besançon liet de familie Granvelle een groots renaissancepaleis bouwen. In Baume-les-Messieurs hangt een gaaf bewaard Antwerps retabel. Kaas, hout en zout vormden de basis van de regionale economie. Het zout werd op spectaculaire manier gewonnen. Architect Ledoux bouwde speciaal voor de zoutbewerking in de 18de eeuw een ideale stad, vandaag UNESCO Werelderfgoed. De highlights van deze reis opsommen is niet eenvoudig. Als we er toch enkel mogen aanstippen, willen we graag de volgende vermelden: een wandeling door de wilde kloof van de Loue, geschilderd door Courbet; de schilderijen van diezelfde Gustave Courbet in de musea van Besançon en Ornans; Arc-et-Senans, de ideale zoutstad uit de prerevolutietijd en de prachtig gerestaureerde gotische kathedraal van Lausanne.

Reisprogramma
Dinsdag 11 augustus 2020
We vertrekken vanuit Antwerpen, Gent en Brussel naar Besançon. Onderweg houden we halt in Pont-à-Mousson, voor een vrije lunch en een bezoek aan de Premonstratenzerabdij. In het hotel in Besançon is er ‘s avonds een diner voorzien.

Woensdag 12 augustus 2020
We ontdekken het bijzonder mooie oude stadscentrum van Besançon. De nadruk ligt op Gustave Courbet, met een bezoek aan het Musée des Beaux-Arts in Besançon en het Musée Courbet in Ornans. In de namiddag maken we een stevige wandeling naar de Source de la Loue.

Donderdag 13 augustus 2020
Zout werd in deze regio op een spectaculaire manier gewonnen. Vandaag staat de Koninklijke Zoutziederij van Arc-et-Senans op het programma: architect Claude-Nicolas Ledoux ontwierp hier een ‘ideale stad’, vandaag UNESCO Werelderfgoed. Uiteraard mag een bezoek aan de zoutfabrieken van Salins-les-Bains niet ontbreken. Verder gaan we nog naar de charmante stadjes Dole en Arbois.

Vrijdag 14 augustus 2020
Een boottocht brengt ons naar de Saut du Doubs, een waterval van 27m hoog. We lunchen in de buurt en brengen daarna een bezoek aan de abdij van Montbenoît, het stadje Pontarlier en het kasteel van Joux. ‘s Avonds dineren we in ons hotel in Malbuisson.

Zaterdag 15 augustus 2020
We verkennen de Zwitserse Jura, te beginnen met de romaanse abdijkerk van Romainmôtier en de gotische kathedraal van Lausanne. Na een vrije lunch in Ouchy aan het Parc Olympique, vertrekken we naar het Musée de l’Art Brut voor een rondleiding. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner.

Zondag 16 augustus 2020
Vandaag begeven we ons naar de Région des Lacs en wandelen langs de spectaculaire watervallen van de Hérisson. We lunchen samen in het mooi gelegen Baume-les-Messieurs. De abdijkerk is in het bezit van een gaaf bewaard Antwerps retabel. De dorpen Château Chalon en Nozery verdienen ook onze aandacht. ‘s Avonds is er een diner in het hotel voorzien.

Maandag 17 augustus 2020
Vanuit Malbuisson reizen we terug naar België. Onderweg houden we halt in Langres, voor een kort bezoek en een vrije lunch.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie