Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
48372019357_ecd4209a70_o
48372020472_b5504a9af0_o
48371892676_aaa9f9b57e_o
48314410712_39acef076f_o
48314417562_842434f46c_o
48314669116_e48fc1e93a_o
The Aalto House in Helsinki by Alvar Aalto 1935-1936
48314798212_8fd40819de_o

Ergens diep in de bossen van Finland ligt een woning verscholen, een woning die het waard is om – op zijn minst – eenmaal in een mensenleven te aanschouwen. Een bezoek aan Villa Mairea, ontworpen door architect Alvar Aalto in 1939, vraagt tijd en geduld, maar rechtvaardigt op zich al een volledige reis naar Finland.

Vanzelfsprekend voegen we er op deze reis nog een hele scheut projecten van Alvar Aalto aan toe die elk op zich wonderlijke creaties zijn: het sanatorium van Paimio (1929), het gemeentehuis van Säynätsalo en zijn eigen experimentele woning Muuratsalo. Onderweg ontmoeten we ook boeiend werk van oudere generaties architecten, nationaal-romantisch en classicistisch: Carl Gustav Nyström, Carl Ludvig Engel en Eliel Saarinen.

Na een intensieve driedaagse rondtrip door bossen en meren, door meren en bossen, wacht ons een tweedaags verblijf in het statige Helsinki: ook in stedelijke context creëert Aalto zijn eigen specifieke onnavolgbare landschappen: Finlandia Hall, Kulttuuritalo, … Naast oude bekenden zoals de architecten Nyström, Engel en Saarinen leren we ook Helsinki kennen in zijn nieuwere creaties: het Kiasma Museum van Steven Holl en de Oodi Central Library van Ala architects.

Als afsluiter bezoeken we de eigen woning en studio van Aalto in Helsinki, om in detail de persoon te leren kennen die als geen ander Scandinavië als voortrekker in architectuur en design op de voorgrond heeft geplaatst.

Reisprogramma
Woensdag 8 juni 2022 (Helsinki – Hvitträsk – Paimio – Turku)
Vernieuwing start met herbronning en zeker in Finland: in 1902 bouwt het architectengezelschap Gesellius - Lindgren – Saarinen, hun gezamenlijke woon-en werkplaats aan de rand van het Hvitträsk ten westen van Helsinki. Een eerste kennismaking met dit nationaal-romantisch bouwwerk en haar kunstzinnig netwerk vormt de ideale start voor een architectuurreis door Finland. Verder westwaarts doemt het witte silhouet op van het Sanatorium van Paimio, een baanbrekend keerpunt voor architect Alvar Aalto (1898-1976). Zoals vaak won Aalto ook deze architectuurwedstrijd in 1929. Aalto’s ‘helende’ werking van architectuur, via licht, kleur en materialen, in een continue dialoog met de natuur, is een must voor elk architectuurliefhebber. We rijden na dit bezoek verder naar Turku waar we overnachten.

Donderdag 9 juni 2022 (Turku – Jyväskylä)
Na Turku steven we af op één van de absolute hoogtepunten van onze reis: een uniek bezoek aan Villa Mairea (1939). Alvar Aalto verzoent vele werelden in dit magnum opus, waar elk detail bijdraagt tot een nieuw harmonisch universum, ergens tussen moderniteit en traditie, universeel en toch ontegensprekelijk Fins. Het zal stil zijn in de bus na zoveel ingetogen schoonheid. Onderweg naar Jyväskylä stoppen we even in Tampere voor een bezoek aan de domkerk (1902) van architect Lars Sonck. Tegen de avond bereiken we Jyväskylä.

Vrijdag 10 juni 2022 (Jyväskylä – Helsinki)
Aalto bracht zijn jeugd door in Jyväskylä en zal er ook zijn eerste studio oprichten. Meerdere bouwwerken in deze omgeving zijn dan ook van zijn hand. Telkens opnieuw zal Aalto ons op deze dag verrassen. Op het programma staan ondermeer de universiteitsgebouwen van Jyväskylä, de kerk van Muuramme, het gemeentehuis van Säynätsalo en tenslotte zijn eigen buitenverblijf op het eiland Muuratsalo. Van meubilering via interieur en architectuur, tot stedenbouw en tuinaanleg: er is geen facet van Aalto dat aan onze aandacht ontsnapt. Ondertussen naderen we Helsinki en zijn we voorbereid op een boeiend weekend in de Finse hoofdstad.

Zaterdag 11 juni 2022 (Helsinki)
In de voormiddag is er ruimte voor een adempauze of een vrij bezoek aan de stad. In de namiddag zal Helsinki zich op meerdere vlakken tonen: als een moderne hedendaagse stad, als een neoclassicistisch bastion en een nationaal romantisch epos. Op een boeiende stadswandeling doorkruisen we de verschillende tijdskaders van de stad: we wandelen langs bouwwerken van Alvar Aalto (Finlandia, Artek, Kulttuuritalo) maar evengoed kruisen het Kiasma Museum, de Oodi Bibliotheek en de Allas Sea Pool ons pad. Stuk voor stuk hedendaagse ingrepen in een cultureel inspirerende omgeving.

Zondag 12 juni 2022 (Helsinki)
In de voormiddag kan op eigen initiatief een museum of stadswandeling ingepland worden. Om af te sluiten bezoeken we Aalto’s persoonlijke woning en werkplaats in Helsinki. Hier verdiepte Aalto zich in de meest diverse voedingsbodems, van Egypte tot Griekenland, van Filippo Brunellesschi tot Henry Van de Velde. Aalto verwerkte deze inspiratiebronnen tot zijn heel eigen taalidioom en verspreidde vervolgens van hieruit zijn invloed uit naar alle continenten. We vliegen 's avonds terug naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie