Wat als de stad geen neutrale ruimte is maar een taal die voortdurend tot ons spreekt? Tijdens deze wandeling lezen we Antwerpen als een tekst, vol symbolen, tekens, codes en stilzwijgende boodschappen. We staan stil bij winkelpuien, reclameborden, architectuur en straten, niet om hun praktische functie, maar om wat ze ons vertellen over de wereld waarin we leven.
We bewegen ons door het centrum van Antwerpen, langs plekken die niet zomaar commerciële ruimtes zijn, maar dragers van betekenissen: van de transitzone van het Centraal Station en de De Keyserlei, over het spektakel van massaconsumptie op de Meir, de vintagecultuur in de Kloosterstraat, de mode-identiteit van de Nationalestraat, de luxueuze stilte van de Schuttershofstraat, tot de minimalistische lifestyle-esthetiek van Graanmarkt 13. Onderweg proberen we te begrijpen welke verhalen, ideologieën en verlangens daar vorm krijgen. Wat zeggen deze plekken over consumptie, klasse, macht, identiteit en esthetiek? Hoe sturen ze onze blik, onze verlangens, ons idee van wat waardevol is?
De wandeling vertrekt vanuit inzichten van denkers als Roland Barthes, Umberto Eco en Marc Augé, maar is vooral een uitnodiging om samen te observeren, vragen te stellen, verbanden te leggen. Geen academische lezing, wel een gedeelde oefening in anders kijken, met ruimte voor gesprek en reflectie.
Doel? De stad te leren lezen als spiegel van onze tijd, en om samen na te denken over hoe wij ons verhouden tot de tekens die ons dagelijks omringen.
INBEGREPEN: wandeling met Nicolas Alzetta
AFSPRAAK: een tiental minuten op voorhand aan het station van Antwerpen-Centraal, buiten aan de uitgang van de Keyzerlei.