Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
48825535267_062056861e_o

Onze democratie staat onder druk: Hongarije en Polen passen het principe van de scheiding der machten niet meer toe, rechts-radicale partijen boeken verkiezingsoverwinningen met een programma dat onomwonden pleit voor een autoritair leiderschap, de Europese Unie mist over de ganse lijn democratische legitimiteit met euroscepticisme tot gevolg, het middenveld krijgt minder armslag en staat vaak buitenspel en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Het zijn turbulente tijden voor de politieke besluitvorming. Om de pijlers van de democratie terug zichtbaar en herkenbaar te maken, nodigen Amarant en Vorming Plus u uit op een interactieve cursus over democatie. Telkens maakt u kennis met het denkrepertoire van een invloedrijke filosoof dat we als basis nemen om van gedachten te wisselen. Deze drie denkers komen aan bod:

1. Aristoteles en het deliberatieve oordeel: welke vormen van deliberatieve besluitvorming bestaan er en wat zijn de gevolgen indien checks and balances verdwijnen? Hoe kunnen we populisme herkennen en welk discours biedt een antwoord daarop?

2. Spinoza en de bestaansreden van de staat: waarom richten mensen een staat op, wat is de rol en functie van de staat? Wat behelst het principe van de scheiding der machten?

3. Hannah Arendt en het totalitarisme: wat is totalitarisme, hoe ontstaat het en met welke strategieën willen ze de macht veroveren?    

TIP: Deze cursus is een samenwerking met Vormingplus Gent-Eeklo.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie