Blijf op de hoogte
53702096648_9fa67c7342_o
53693984698_70503c9dc4_o
53702096913_b53a57c02b_o

In het verstedelijkte gebied rond Rijsel vind je indrukwekkende restanten van het industriële verleden: fabrieken, arbeiderscités, spoorweg- en kanaalinfrastructuur, afgewisseld met onverwachte groengebieden. Interessante hedendaagse restauratie- en nieuwbouwprojecten brengen kleur in het geheel. De fiets is het perfecte middel om deze nagenoeg vlakke streek te verkennen.

Vanuit Moeskroen is het maar een zucht tot Tourcoing, net over de grens, waar we een aaneenschakeling zien van kathedralen van de industrie: spinnerijen en weverijen, die ondertussen een nieuwe functie kregen. In de zuidelijke, residentiële wijken fietsen we voorbij opmerkelijke villa’s van voormalige textielbarons. Langs kanalen en het riviertje de Deûle bereiken we Rijsel.

In de oude stad is volop gelegenheid tot lunchen. Ook in de zuidelijke wijken van Wazemmes en Moulins kregen de oude reusachtige textielgebouwen ondertussen nieuwe bestemmingen. De Rijselse citadel, een groene long in de stad, kreeg van Vauban de flatterende bijnaam ‘la reine des Citadelles’.

De fietsvriendelijke stad Villeneuve-d’Ascq werd in de jaren 60 aangelegd tussen twee universitaire campussen, met veel aandacht voor groen. In het grootste park vinden we het bekende museum voor moderne kunst. We houden halt bij de kapel van Hem, rijk aan hedendaagse kunstwerken, en bij de recent gerestaureerde Villa Cavrois, parel van het modernisme. 

Ook Roubaix bezit imposante getuigen van het industriële verleden. Op de charmante Grote Markt nemen we tijd voor een drankje op een van de terrassen. En Moeskroen, eindpunt van onze tocht, is dan nog maar twintig minuutjes trappen.

PRAKTISCH:

Je brengt je eigen fiets mee. Graag goede conditie. De bedoeling is niet om grote sportieve prestaties neer te zetten, maar om het stadslandschap beter te leren kennen.

We vertrekken om 9u30 aan het station van Moeskroen en komen terug tussen 18u en 19u op dezelfde plaats. Stefan Van Camp begeleidt je op deze fietstocht van ongeveer 60 km en geeft je alle nodige achtergrondinformatie.

Er is ruime lunchgelegenheid in het oude centrum van Rijsel, maar neem gerust een lunchpakket mee indien je wenst te picknicken.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie