Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Circe, the sorceress of Greek Mythology, featured in Homer's Ody

In deze leesgroep discussiëren we onder leiding van de begeleider over een roman die iedereen heeft gelezen. De inbreng van elke deelnemer is essentieel en leidt vaak tot nieuwe en verrassende inzichten in de gelezen boeken. We bespreken drie mythologische of historische romans rond het thema ‘de vrouw in de Grieks-Romeinse oudheid’

De vrouwen van Troje van Pat Barker is een meesterlijke hervertelling van de gebeurtenissen op het einde van de Trojaanse oorlog. De Grieken hebben de stad ingenomen, de mannen afgeslacht en de vrouwen en kinderen gevangen genomen om ze onder de aanvoerders te verdelen en mee naar huis te nemen. In het Griekse kamp ontpopt Briseïs, de vroegere slavin van Achilles, zich tot de aanvoerder en woordvoerder van de Trojaanse vrouwen. Zij is de hoofdpersoon in deze prachtige hedendaagse versie van een der bekendste Griekse mythen aller tijden. Dit keer zijn het niet de dappere helden die de hoofdrol spelen, maar de sterke vrouwen.

In het boek Circe vertelt de Amerikaanse classica en romanschrijfster Madeline Miller het levensverhaal van de tovenares Circe. Terwijl Circe in de Odyssee van Homeros maar even ten tonele verschijnt wanneer ze de mannen van Odysseus in varkens omtovert, neemt Miller ons mee in het hele levensverhaal van deze betoverende figuur uit de Griekse mythologie. Met een ongebreidelde fantasie en een empathisch inlevingsvermogen maakt ze van de godin Circe een bijna menselijk en vertrouwd aanvoelend personage.

De Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek schrijft al jaren columns en boeken over Rome, de stad waar ze woont. In de historische roman Julia, vrijgevochten keizersdochter beschrijft ze het leven van de enige dochter van keizer Augustus. Steenbeek vermengt haar kennis van de historische bronnen met de fantasie van de romancier en komt zo tot een boeiend portret van deze exuberante vrouw, die tot ergernis van haar vader graag buiten de lijntjes kleurde en wiens gedrag in Rome aanleiding gaf tot menig schandaal.

dinsdag 7 februari De vrouwen van Troje

dinsdag 14 maart Circe

dinsdag 18 april Julia 

Aarzel niet, gewoon meedoen!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie