Blijf op de hoogte
53818160267_fe88bdbf61_o-1
53819523460_284cc4f299_o-2
53818161662_0a76729871_o

Waarin verschilt de blik van de museumdirecteur van die van de verzamelaar? Tien jaar na het overlijden van Jan Hoet duikt het S.M.A.K in Gent in zijn kerncollectie, die nauw verweven is met die van collectioneur Roger Matthys.

Dr. Roger Matthys was een van de oprichters van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst, de voorloper van het S.M.A.K. Als voorzitter had Matthys veel invloed op het aankoopbeleid. Zijn privécollectie omvatte heel wat kunstenaars die ook werden tentoongesteld of aangekocht door het museum. Beide collecties zijn dan ook nauw met elkaar verweven en vullen elkaar aan.

Achter elk werk schuilt wel een verhaal. Tijdens de rondleiding vertelt kleinzoon Bruno Matthys, beheerder van de Stichting Matthys-Colle en voorzitter van de Vrienden van het S.M.A.K. je er alles over! “Als kind bezochten we mijn grootouders bijna elke zondag. Urenlang speelden we door het hele huis, waar geen taboes bestonden als het op kunst neerkwam. Wij werden gestimuleerd om na te denken over wat we zagen. We mochten de kunstwerken ook echt beleven, ze soms zelfs aanraken: mijn zusje stapte als een halve acrobaat over de Carl André op de vloer, we hingen ondersteboven aan de Incomplete Open Cube van Sol LeWitt en we balanceerden op kousenvoeten over de Bernd Lohaus. En als de Jean Tinguely, de Dan Flavin eens ‘aan’ mochten en we kunst zagen leven, was het feest.”

Grijp deze unieke kans op een authentieke inkijk in het ontstaan van een collectie, de drijfveren achter aan-en verkopen en de passie voor (het verzamelen van) hedendaagse kunst, bij de verzamelaar en bij het S.M.A.K.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie