Blijf op de hoogte
52922496690_205b9d4d2b_o-1
52922112916_e8cc46ea2d_o-1
52922268229_cecb00b3dc_o-1

Tijdens zijn erfgoedwandelingen staat Dirk Boncquet stil bij de gelaagdheid van de stad: naast behoud en herstel van waardevol patrimonium uit alle periodes hebben ook nieuwe ingrepen plaatsgevonden.

De wandeling leidt ons via het Sluizeken naar de Waterwijk die zich situeert tussen de Ottogracht, Goudstraat, de Minnemeers en het Baudelohof . De wijk bevat heel wat industrieel verleden, maar ook veel interessante particuliere woningen in allerlei stijlen. In de jaren 1100 vormde de Ottogracht namelijk de noordelijke grens van het in snel tempo machtig wordende Gent. Daarbuiten strekte er zich een laaggelegen gebied uit, te midden van regelmatig overstromende Leiearmen. De inlijving bij de stad gebeurde in 1213 nadat de Nieuwe Leie werd gegraven tussen de Krommewal en de Nieuwbrugkaai. In de daaropvolgende jaren werd het gebied door de stad Gent verkaveld. Die kavelgrootte is in veel straten nog aanwezig.

Via de Minnemeersbrug ontdekken we de wijk tussen de Huidevetterskaai en de Doornzelestraat met Nieuwland, Bomastraat en Kongostraat. Naast enkele 18de-eeuwse huizen langs de Leie, vinden we in die wijk vooral 19de-eeuwse woningen en fabrieken. Voor die site betekende dat toen een vrij belangrijke stadsuitbreiding.

Start: in het parkje Sluizeken, ter hoogte van de muurschildering van Luc De Vos.

Einde: aan de Centrale, Kraankinderstraat.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie