Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51550593954_42200f9a16_o

Een naam die bekend in de oren klinkt, maar wie was Erasmus eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is niet in één zin te vatten. We verdiepen ons in het leven en het werk van humanist, filoloog, bijbelonderzoeker Desiderius Erasmus van Rotterdam (ca 1466-1536) en plaatsen deze in de woelige context van de late middeleeuwen en de vroege renaissance. Erasmus was voortdurend op doorreis en vertoefde nooit lang op dezelfde plek. We volgen hem tijdens zijn reizen door Europa met vaak inspirerende ontmoetingen en larderen deze met fragmenten uit zijn rijke oeuvre. Waarschijnlijk is de Lof der Zotheid, een redevoering vol humor en spot, het bekendste, maar we maken ook kennis met zijn dialogen, briefwisseling, verzameling spreekwoorden en zovele andere.

Na deze inleiding, bezoeken we het Erasmusmuseum in Anderlecht, zijn kruidentuin en zijn filosofische tuin, ontworpen door landschapsarchitecten René Péchère en Benoit Fondu. Eertijds gelegen in een landelijk gebied, staat het Erasmushuis vandaag in de drukke Brusselse gemeente en vormt hier een oase van rust, wat het ook vijfhonderd jaar geleden reeds was. We duiken in de omvangrijke collectie oude drukken in de bibliotheek van het museum en maken kennis met de drukkers die planken vol boeken van Erasmus hebben gedrukt en krijgen een goed beeld van de evolutie van de druktechnieken.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie