Klimaatopwarming laat ons niet koud. Heel veel mensen hebben op een of andere manier te maken met soms hevige klimaatemoties. Dat blijkt ook uit verschillende recente onderzoeken, onder meer bij jongeren. Hoe gaan we om met de machteloosheid en de angst die we voelen wanneer we de omvang van de klimaatcrisis proberen te vatten? En hoe kunnen we energie vinden om elke dag opnieuw te handelen, zonder dat we zeker weten wat de uitkomst van onze inzet zal zijn? Al deze vragen doen ertoe.
Het is belangrijk dat onze emoties ons niet verlammen, dat we ze niet uit de weg gaan, maar er ook niet in blijven hangen. Een deel van dat proces is het onder ogen zien van de urgentie van de ecologische crisis, en hoe die zich uit als een rechtvaardigheidscrisis. Er zijn geen eenvoudige magische (technologische) oplossingen, we moeten nadenken over een model van welvaart binnen planetaire grenzen.
Jan Mertens is al jaren begaan met het klimaatvraagstuk. Tijdens deze gespreksavond gaat hij dieper in op de uitdagingen, betrekt hij het publiek bij het gesprek en bespreekt hij alle urgente vragen.
Leestip: ‘We organiseren zelf onze onveiligheid en klimaatangst’, fragment uit het boek ‘Over verdriet, hoop en verzet’ van Jan Mertens, MO* Magazine.