Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
39724965994_58e9d328c1_o

La Dotta, La Grassa, La Rossa. Veel steden hebben een bijnaam, maar Bologna heeft er drie. Er kan dus geen twijfel over bestaan dat deze stad veel te bieden heeft. En toch wordt deze stad vreemd genoeg niet overspoeld door het massatoerisme. Als hoofdstad van de rijke regio Emilia-Romagna, gelegen aan de oude Romeinse Via Aemilia, is Bologna al vanaf haar ontstaan een belangrijke economisch centrum geweest. Niet toevallig dat hier dus in 1088 een universiteit werd gesticht. Vandaar de eerste bijnaam 'La Dotta', de geleerde. Waar studenten zijn, is het gezellig en wordt er goed gegeten. Daarom ook de tweede bijnaam 'La Grassa', de vette. Dat lekkere eten vind je in Bologna onder de kilometerslange portieken die zo typisch zijn voor deze studentenstad en die door hun rode kleur aan de stad haar derde bijnaam gaven: 'La Rossa', de rode, wat ook wel verwijst naar de linkse politieke voorkeur van de inwoners.

Dankzij haar lange en rijke geschiedenis kent Bologna een enorm uitgebreid en interessant artistiek en cultureel patrimonium. Zo zijn de kathedraal, de Basilica di San Petronio, de San Domenico met het graf van de heilige Dominicus en de Santo Stefano echt een bezoek waard. En ook de Pinacoteca Nazionale en het Museo Medievale bezitten ware kunstschatten.

Vanuit Bologna brengen we ook een bezoek aan Parma waar het baptisterium en fresco’s uit het Cinquecento echte hoogtepunten zijn. Op het einde van de reis stoppen we even in Modena waar we lunchen en genieten van de Romaanse domkerk in het historische centrum.

Reisprogramma
Woensdag 4 april 2018
In de late namiddag vliegen we van Brussel naar Bologna. Afhankelijk van het exacte aankomstuur in het hotel verkennen we in een korte wandeling al even de stad. We leren elkaar meteen ook beter kennen bij een gezamenlijk avondmaal.

Donderdag 5 april 2018
Na het ontbijt in het hotel bezoeken we het historische centrum van Bologna. Daarbij kunnen zeker een bezoek aan de Basilica di San Petronio en aan de Santo Stefano, een complex van 7 kerken, niet ontbreken. Bewonderenswaardig is ook het door Michelangelo gemaakte grafmonument voor de Heilige Dominicus in de San Domenico. De sportievelingen (zonder hoogtevrees!) kunnen zich nadien nog wagen aan een beklimming van de bijna 100 meter hoge 12de-eeuwse Torre degli Asinelli.

Vrijdag 6 april 2018
Vandaag staat er een daguitstap naar Parma op het programma. We bezoeken er het Palazzo della Pilotta met de schilderijencollectie en het indrukwekkende houten Teatro Farnese. Daarna gaan we verder naar de kathedraal, het prachtige baptisterium met middeleeuws beeldhouwwerk en het museo diocesano. Vooraleer we terugrijden naar Bologna mogen we zeker de schitterende fresco’s van de maniërist Parmigianino in de lokale kerken niet vergeten.

Zaterdag 7 april 2018
In het centrum van Bologna brengen we een bezoek aan de Pinacoteca Nazionale met o.a. werken van Giotto, Raffaello en Reni, aan het Museo Civico Medievale met prachtige sculpturen en de aan Collezione Comunale d’Arte. Nadien is er nog wat vrije tijd om te wandelen onder de beroemde portieken van de stad (meer dan 30 km lang) en te genieten van de bars en luxewinkels.

Zondag 8 april 2018
Na het ontbijt vertrekken we uit Bologna en houden nog een korte stop in Modena waar we het centrum met de Duomo en zijn beroemde reliëfs bezoeken. Na het vrije middagmaal gaat het verder naar de luchthaven van Bologna voor de vlucht naar Brussel.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie