Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
50637281566_22dd9ea6ca_o

Op architecturaal vlak zijn we opnieuw – zoals elk jaar – overspoeld door blitse projecten, bouwkundige vernieuwingen, en beklijvende uitdagingen. Naarstig wordt gezocht naar een architectuur die de plaats van de mens in zijn universum verbeeldt. Die zoektocht is allerminst eenduidig en uit zich in een veelheid, waarbij elke architect wel zijn eigen visie lijkt vorm te geven.

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er zich vandaag afspeelt, van wat we nu gemakkelijkheidshalve ‘hedendaagse architectuur’ noemen, moeten we teruggaan naar het verleden. In een niet zo ver verleden, een dikke eeuw geleden, einde 19e eeuw en begin 20ste eeuw, wordt gelijktijdig aan beide kanten van de oceaan, geschaafd aan een nieuwe architectuur.

Plots worden dogma’s en principes die sinds de oudheid hun degelijkheid hebben bewezen in vraag gesteld, anders benaderd of opzij geschoven. De nood aan vernieuwing slaat toe, een nieuw mensbeeld wil zich vertalen in de wereld van de kunsten.

We begeven ons in deze cursussenreeks op het pad van die architecten die erin geslaagd zijn, binnen hun eigen oeuvre, deze overgang of zoektocht, naar een moderne architectuur tot uitdrukking te brengen. In 10 lessen spreken 10 architecten tot ons en vertellen ze hun persoonlijk verhaal, hun weg naar een nieuwe architectuur.

Het is onmogelijk én oneerbiedig voorbij te gaan aan de canons Frank Lloyd Wright, Mies Van der Rohe en Le Corbusier. Ze zullen onvermijdelijk toch present zijn en kritisch toekijken als we voor één keer andere meesters aan het woord laten.

In volgorde zullen per cursus de volgende architecten aan bod komen: Konstantin Melnikov, Alvar Aalto, Eliel en Eero Saarinen, Bruce Goff, Bruno Taut, Adolf Loos, Heinrich Tessenow, Henry Van de Velde, Hans Poelzig en Louis Kahn.

Bekijk ook het volledige overzicht van onze basisreeksen.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken! 

 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie