Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
50093607582_322db10b4a_o

Het Griekse en Romeinse denken bestaat tussen de 6de eeuw voor en de 6de eeuw na Christus achtereenvolgens uit de Griekse ontmythologisering, het Helleense vrijmoedige spreken (parrèsia), de Romeinse gemeenschap (civitas) en de Laatantieke zorg voor het zelf. Deze periode van meer dan duizend jaar brengen we twee lessenreeksen aan bod. 

We beginnen in deel I van onze cyclus met de iconische oergestalten van het Griekse denken: de pre-Socraten. 

De natuurfilosofen beginnen de rationele zoektocht naar de basis en oorsprong van de natuur (aarde, water, lucht en vuur; het getal). Daarbij gaan zij in tegen de mythische oorsprong van de kosmos. 

Parmenides en Herakleitos zoeken zich een uitweg uit het probleem van verandering. Terwijl de dingen ontstaan, groeien en vergaan blijven deze toch ergens hetzelfde. 

Daarna komen in Athene met de sofisten en supersofist Socrates de mens in beeld . Het idealisme van Plato en het realisme van Aristoteles zijn de reuzen op wiens schouders de filosofie meer dan tweeduizend jaar lang het denken zal blijven rusten. 

De cursus veronderstelt geen voorkennis. Onze aanrader is een al wat ouder boekje van Klaus Held: Trefpunt Plato. Een reisgids door de antieke wereld.

De cursus vindt plaats in zaal Stanislas – Grote Steenweg 75 – 2600 Berchem

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie