Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52676872399_933fd70395_o
52676593511_2e1c5aeb61_o
52676592401_2cf499cb54_o
52676092132_c170faeff5_o
SONY DSC
52677095748_8f035a617f_o

In de 19e en 20e eeuw was Borgloon een belangrijk centrum voor de productie en verwerking van fruit, vooral appels. De stad was omgeven door vele fruitboomgaarden en er waren diverse fruitfabrieken die de appels verwerkten in producten zoals appelsap en stroop.

We beginnen onze dag met een bezoek aan de unieke erfgoedsite, De Stroopfabriek. Deze fabriek produceert tot op de dag van vandaag stroop waarmee het verleden en de tradities levend worden gehouden. Een lokale gids neemt je mee door de fabriek waar je de authentieke machines en uitrusting kan bekijken, en zorgt op de site zelf voor een uitgebreide uitleg over de geschiedenis en de verschillende gebouwen. 

Na het bezoek wandelen we naar het centrum van Borgloon voor een lunch* in restaurant Barnito of je zorgt zelf voor je lunch.

In de namiddag wacht Jeroen Reyniers ons op voor een bezoek aan de Sint-Odulphuskerk die recent is genomineerd voor de Vlaamse Onroerend Erfgoedprijs. Hij neemt je in zijn verhaal mee terug naar de middeleeuwen toen de graven van Loon de macht hadden in de provincie Limburg. Borgloon was het centrum van hun graafschap en de Sint-Odulphuskerk werd door de graven als burchtkapel opgericht. Door de eeuwen heen werd de kerk uitgebreid en nu, na de restauratie, kan ze weer in volle glorie bewonderd worden. Jeroen geeft extra uitleg bij de twee topstukken van de kerk: de stoel van Sint-Lutgardis (het oudste zitmeubel van België, ca. 1200) en het reliekschrijn van Sint-Odilia uit 1292, het oudste gedateerde paneelschilderij van de Benelux. Als afsluiter wandelen we naar de burchtheuvel naast de kerk, de plek waar ooit de graaf van Loon woonde en over zijn graafschap regeerde.

TIP: Ga vooraleer je vertrekt zeker nog een kijkje nemen naar het doorkijkkerkje van Gijs Van Vaerenbergh (zo'n 5 min. rijden van Borgloon).

Afspraak: een tiental minuten op voorhand aan de ingang van het bezoekerscentrum De Stroopfabriek.

Parkeren: je kan je auto gratis parkeren op Parking 5 gelegen net tegenover De Stroopfabriek. De auto kan daar de hele dag blijven staan want we gaan te voet naar het centrum van Borgloon (15 minuten stappen).

Inbegrepen in de prijs: gidsbeurten lokale gids en Jeroen Reyniers, toegangsticket Stroopfabriek en Sint-Odulphuskerk.

*De lunch is optioneel. Als je kiest voor de dag inclusief lunch, moet je uiterlijk op 25 april inschrijven zodat we het exacte aantal mensen kunnen doorgeven aan het restaurant. Let op: wie zelf zijn lunch regelt, checkt best of er nog plaats is in de restaurants (hele drukke periode), of neemt zijn eigen lunch mee. 

**Menu Barnito t.w.v. 37,50 – drank niet inbegrepen:

Voorgerecht: Gamba's – Vitello tonnato – Carpacio – Ravioli burrata tomaat (vegetarisch) – Taco's hallumi (vegetarisch)

Hoofdgerecht: Spareribs – Varkenswangetjes – Vegetarische balletjes in tomatensaus met frietjes (vegetarisch) – Vegan burger

Dessert: Kleine dame Blanche – Crème Brulée

Geef je keuze apart door via info@amarant.be

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie