Blijf op de hoogte
51585385495_f6e9d54a3f_o

In 4 lezingen buig je je samen met docent Fabienne De Meulemeester over het carrièreverloop en het oeuvre van vier vrouwelijke kunstenaars die moesten opboksen tegen de tijdsgeest of vooroordelen en die desondanks toch voluit hebben ingezet op hun kunstcreaties.

1/10: Suzanne Valadon

8/10: Käthe Kollwitz

15/10: Charley Toorop

22/10: Paula Rego

Je kan inschrijven voor het voordeelpakket of voor elke lezing afzonderlijk.

Paula Rego

Angsten en demonen

Op haar 87ste groeit de Brits-Portugese kunstenares Paula ­Rego (1935-2022) plots uit tot een van de sterren van de hedendaagse schilderkunst. Haar grootse overzichtstentoonstelling in Tate Britain in 2019 werd bedolven onder lovende recensies en was daarna te zien in het Kunstmuseum Den Haag. Maar in Portugal en het Verenigd Koninkrijk werd ze al decennialang beschouwd als één van de belangrijkste figuratieve schilders. 

Paula Rego verwerkte haar persoonlijke tragedies in verbluffende schilderijen en in uitmuntend grafisch werk. Machtsverhoudingen, de onderworpen positie van de vrouw en literaire verwijzingen lopen als een rode draad door haar oeuvre. Ze leek een minzame vrouw maar ze was een vat vol innerlijke woede, angst en opstand. Die uitte ze heel energiek in haar schilderijen, die soms hallucinant, sinister, wreed of dubbelzinnig zijn maar altijd narratief. Boven alles was ze een verhalenverteller, op de dunne lijn tussen het echte leven en de fictie.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie