In 4 lezingen buig je je samen met docent Fabienne De Meulemeester over het carrièreverloop en het oeuvre van vier vrouwelijke kunstenaars die moesten opboksen tegen de tijdsgeest of vooroordelen en die desondanks toch voluit hebben ingezet op hun kunstcreaties.
1/10: Suzanne Valadon
8/10: Käthe Kollwitz
15/10: Charley Toorop
22/10: Paula Rego
Je kan inschrijven voor het voordeelpakket of voor elke lezing afzonderlijk.
Paula Rego
Angsten en demonen
Op haar 87ste groeit de Brits-Portugese kunstenares Paula Rego (1935-2022) plots uit tot een van de sterren van de hedendaagse schilderkunst. Haar grootse overzichtstentoonstelling in Tate Britain in 2019 werd bedolven onder lovende recensies en was daarna te zien in het Kunstmuseum Den Haag. Maar in Portugal en het Verenigd Koninkrijk werd ze al decennialang beschouwd als één van de belangrijkste figuratieve schilders.
Paula Rego verwerkte haar persoonlijke tragedies in verbluffende schilderijen en in uitmuntend grafisch werk. Machtsverhoudingen, de onderworpen positie van de vrouw en literaire verwijzingen lopen als een rode draad door haar oeuvre. Ze leek een minzame vrouw maar ze was een vat vol innerlijke woede, angst en opstand. Die uitte ze heel energiek in haar schilderijen, die soms hallucinant, sinister, wreed of dubbelzinnig zijn maar altijd narratief. Boven alles was ze een verhalenverteller, op de dunne lijn tussen het echte leven en de fictie.