Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52179819309_db91926abf_o
52179571516_ba999c04c3_o
52179819919_1e240a9bae_o
52179820314_9172499226_o

De kracht van het lokale, een heropleving van het ambachtelijke, hunkeren naar zingeving,… in enkele jaren tijd is er een opmerkelijke verschuiving merkbaar in ons denken over de wereld die ons omringt en dus ook over architectuur. Heel de wereld lag binnen ons bereik en plots plooien we terug op onszelf. Wat een evidentie leek, werd opnieuw in vraag gesteld. Veraf en nabij kregen een nieuwe betekenis.

Sinds wereldoorlog II groeien we gestaag richting mondialisering en globalisatie en is het westerse model het enige dat telt: stilstaan is achteruitgaan, wetenschap en technologie vormen ons nieuw denkkader. Niet iedereen in het Westen is echter even volgzaam en vooral ook in andere continenten klinken stemmen die een ander geluid laten horen.

Vandaag – anno 2022 – zijn het net die stemmen die merkbaar weer aandacht krijgen omdat ze al decennia – tegen de stroom in – een ander verhaal prediken, dat vandaag wél actueel wordt.

In een drieledige lezing zoeken we verre oorden op en kijken vanuit hun blik naar onze wereld. In India beroert Balkrishna Doshi (°1927) de gemoederen door moderniteit te verzoenen met de Indiase tradities en rituelen. Hassan Fathy (1900-1989) tracht Egypte te bekeren tot een ware terugkeer naar eeuwenoude lokale bouwtradities. Isamu Noguchi (1904-1988) onderzoekt in Japan én Amerika de fijne grens tussen het archaïsche en het moderne maar evengoed tussen het alledaagse en het spirituele.

Spits je oren en open je hart voor hoopvolle, ontroerende en inspirerende ontwerpen. In volgorde schotelen Balkrishna Doshi, Hassan Fathy en Isamu Noguchi ons een andere wereld voor, waar zij elk op hun manier voor hebben gestreden, in hebben geloofd en naar hebben verlangd. Neem de tijd voor de andere wereld, de niet-westerse wereld. Het is de hoogste tijd om er iets van op te steken.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie