Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
39268605465_19c1f6f3e8_o-1

Op deze daguitstap ontdek je verschillende facetten van de Nederlandse stad Dordrecht. Zo bezoek je met Peter De Smet de tentoonstelling “Jongkind & vrienden” in het Dordrechts Museum. Hij vertelt je er meer over het werk van deze Nederlandse impressionist en over dat van zijn Franse vrienden. Monet en Renoir kennen we allemaal als de grote Franse impressionisten. Toch was één van de pioniers van dat impressionisme een Nederlander: Johan Barthold Jongkind. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk, waar hij bevriend raakte met kunstenaars als Monet, Boudin, Daubigny en Pissarro. Als zodanig is hij een sleutelfiguur in de 19de-eeuwse schilderkunst.

Met een museumgids bezoek je op deze dag ook het Huis Van Gijn. Simon van Gijn (1836-1922) was een Dordrechtse bankier en verzamelaar die vanuit een zeer brede belangstelling in kunst en cultuur allerlei objecten aankocht – van zilver en keramiek tot zelfs speelgoed. Alles wat hij verzamelde kreeg een plaatsje in zijn huis. Het huismuseum is zo opgezet dat het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het biedt je een blik in het leven, de verzameldrang, de huishouding, de oude dag, de filosofie en het milieu van een rijke Dordtenaar.

Tenslotte neemt een stadsgids je ook mee doorheen de oude binnenstad met haar eeuwenoude geschiedenis. Op de wandeling kom je bijvoorbeeld langs een armevrouwenhof, het oudste authentieke woonhuis van Nederland en Vadertje Tijd. Verder leer je ook meer over het naakte jongetje in een gevel en over de opvallend scheve toren van een godshuis. Ook het adembenemende rivierengezicht waarmee je beloond wordt als je argeloos door een stadspoort wandelt mag niet ontbreken bij een verkenning van Dordrecht.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie