Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51278779459_4f4e59725a_o

De dood is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar toch blijft het een onderwerp waar veel mensen liever niet over praten. Het wordt nog steeds gezien als een taboe en mensen voelen zich er vaak ongemakkelijk bij. Dit is echter een groot verlies, want praten over de dood zorgt er niet alleen voor dat je het een plaats kan geven, het maakt je ook bewust van de waarde van het leven. Kijken naar hoe onze voorouders omgingen met de dood brengt dan weer inzicht en troost en geeft een verbindend gevoel met al wie voor ons geleefd heeft. 

Ga dus met ons mee op een fascinerende zoektocht doorheen de geschiedenis en ontdek het menselijke verhaal van rouwen en herdenken! Wat waren de rituelen en tradities van onze voorouders om hun dierbaren te eren en te herdenken? Zo zal je zien dat de dodenzorg bij de oude Egyptenaren niet te vergelijken is met die uit het oude Rome, en dat de manier waar men in de 19de eeuw omging met rouwen niet te vergelijken is met de middeleeuwen. En kloppen die schokkende rituelen uit de Netflix-reeks ‘Vikings’ wel? 

Je kan elke sessie afzonderlijk volgen of inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief.

In deze lezing vertelt Peter De Smet je hoe de oude Egyptenaren omgingen met dood en rouwen en hoe de vele rituelen ervoor dienden te zorgen dat de overledene veilig het hiernamaals kon bereiken! 

De Oudegyptische beschaving had een buitengewone benadering van de dood. Ze geloofden fundamenteel dat de dood een onderbreking was in plaats van het einde van het leven. Bovendien waren ze ervan overtuigd dat het mogelijk was om het leven verder te zetten na de dood mits er aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, zoals vroom zijn, het mummificeren van de overledene, en het voorzien van beeldhouwwerken en grafgiften.

Het rouwproces in het oude Egypte was doordrenkt van spirituele betekenis en zorg voor de overledene. Het geloof in het leven na de dood en de continuïteit van de ziel vormden de basis voor deze rituelen en praktijken. Het doel was om de overledene te eren, te ondersteunen in hun reis naar het hiernamaals en ervoor te zorgen dat ze een voortdurende verbinding met de levenden behielden. De invloed van dit geloof is duidelijk te zien in vele aspecten van de Oudegyptische cultuur, en zeker in de piramiden, de beeldhouwwerken en de grafarchitectuur. 

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lezing. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een korte periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Jullie ervaringen
"Erg goede uitleg, goede begeleiding bij webinar, duidelijke dia's"
– Erwin Willemyns (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie