Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51278264863_fb4e31c2a8_o

De dood is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar toch blijft het een onderwerp waar veel mensen liever niet over praten. Het wordt nog steeds gezien als een taboe en mensen voelen zich er vaak ongemakkelijk bij. Dit is echter een groot verlies, want praten over de dood zorgt er niet alleen voor dat je het een plaats kan geven, het maakt je ook bewust van de waarde van het leven. Kijken naar hoe onze voorouders omgingen met de dood brengt dan weer inzicht en troost en geeft een verbindend gevoel met al wie voor ons geleefd heeft. 

Ga dus met ons mee op een fascinerende zoektocht doorheen de geschiedenis en ontdek het menselijke verhaal van rouwen en herdenken! Wat waren de rituelen en tradities van onze voorouders om hun dierbaren te eren en te herdenken? Zo zal je zien dat de dodenzorg bij de oude Egyptenaren niet te vergelijken is met die uit het oude Rome, en dat de manier waar men in de 19de eeuw omging met rouwen niet te vergelijken is met de middeleeuwen. En kloppen die schokkende rituelen uit de Netflix-reeks ‘Vikings’ wel? 

Je kan elke sessie afzonderlijk volgen of inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief.

In deze lezing vertelt Jonas Roelens je hoe men in de middeleeuwen omging met dood en rouwen

In de middeleeuwen waren leven en dood veel feller met elkaar vervlochten. De dood kon onverwacht toeslaan via hongersnoden, oorlogen en epidemieën. Doden waren veel sterker aanwezig in het dagelijkse leven via grafmonumenten in de kerk en het kerkhof dat als sociale ontmoetingsplek diende. Bovendien was de dood in de christelijke samenleving geen eindpunt. Deze lezing behandelt drie thema’s: doodsoorzaken, rouwrituelen en het leven na de dood. Hieruit zal blijken dat de dood niet op zichzelf stond, maar heel concreet gelinkt kan worden met sociale en culturele aspecten van het middeleeuwse leven zelf.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lezing. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een korte periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Jullie ervaringen
"Met deze spreker wordt geschiedenis weer spannend!"
– HILDA VYVEY (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie