Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51278113616_e747fba75c_o

De dood is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar toch blijft het een onderwerp waar veel mensen liever niet over praten. Het wordt nog steeds gezien als een taboe en mensen voelen zich er vaak ongemakkelijk bij. Dit is echter een groot verlies, want praten over de dood zorgt er niet alleen voor dat je het een plaats kan geven, het maakt je ook bewust van de waarde van het leven. Kijken naar hoe onze voorouders omgingen met de dood brengt dan weer inzicht en troost en geeft een verbindend gevoel met al wie voor ons geleefd heeft. 

Ga dus met ons mee op een fascinerende zoektocht doorheen de geschiedenis en ontdek het menselijke verhaal van rouwen en herdenken! Wat waren de rituelen en tradities van onze voorouders om hun dierbaren te eren en te herdenken? Zo zal je zien dat de dodenzorg bij de oude Egyptenaren niet te vergelijken is met die uit het oude Rome, en dat de manier waar men in de 19de eeuw omging met rouwen niet te vergelijken is met de middeleeuwen. En kloppen die schokkende rituelen uit de Netflix-reeks ‘Vikings’ wel? 

Je kan elke sessie afzonderlijk volgen of inschrijven voor de hele reeks aan voordeeltarief.

In deze lezing vertelt Tamara Ingels je hoe men in de 19de eeuw omging met dood en rouwen

Onze omgang met de dood kende vanaf het einde van de 18de eeuw een aantal grote veranderingen. De impact van de Verlichting sneed langzaam de band tussen kerk en kerkhof door en nieuwe buitenbegraafplaatsen ontstonden. De 19de eeuw kende ook enkele verhitte conflicten die de omgang met de dood erg polariseerden. Toch zijn die conflicten bepalend geweest voor alles dat we vandaag kennen. De verstenende rouwcultuur die zich ontwikkelde uit de nieuwe inzichten van de 18de en 19de eeuw werkt tot op vandaag door in ons hedendaagse rouw- en begraafplaatslandschap.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lezing. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een korte periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie