Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52296393648_09093d97fe_o
Canal with Leaning Church Tower in Delft Netherlands
Amsterdam's Royal Palace
52376544834_68b18212b5_o
Museum Amsterdam

In het voorjaar van 2023 loopt er een grote overzichtstentoonstelling met werken van Johannes Vermeer (1632 – 1675) in het Rijksmuseum van Amsterdam. Deze uitzonderlijke expo, die een groot deel van het bescheiden oeuvre van de kunstschilder samenbrengt, vormt de aanleiding voor een tweedaagse trip waarin we zowel Amsterdam als Delft – de geboortestad van de Vermeer – aandoen.

Johannes Vermeer is één van de grootste kunstschilders uit de 17de eeuw, ook wel de Gouden Eeuw genaamd in de Nederlandse geschiedenis. Kleur en licht zijn op een erg bijzondere en ingetogen manier in zijn werken aanwezig. Denken we maar aan Het Melkmeisje, Gezicht op Delft of Het Meisje met de Parel.

Stefan Van Camp maakt je wegwijs in het leven en het oeuvre van Vermeer, en kadert dat in de tijdsgeest waarin Vermeer werkte. Wil je je vooraf grondig voorbereiden, kan je ook Stefans cursus over Vermeer volgen in GentAntwerpenBrugge of Aalst.

Reisprogramma
Woensdag 29 maart 2023
Vermeer was heel zijn – korte – leven verbonden met zijn geboortestad Delft. Dat is onze eerste stop. In het lokaal van de Sint-Lucasgilde waarvan de schilder uiteraard lid was, is een boeiende informatieve tentoonstelling te zien. De stad heeft bijzonder goed de atmosfeer van de Gouden Eeuw weten te bewaren. Na een gezamenlijke lunch maken we een wandeling door Delft met speciale aandacht voor alle sites die met Vermeer in verband kunnen gebracht worden. Nadien reizen we verder naar Amsterdam en nemen intrek in het uitmuntend gelegen hotel Park Centraal, op twee passen afstand van zowel Rijksmuseum als Leidseplein.

Donderdag 30 maart 2023
Na het ontbijt bezoeken we de grote overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum. Niet alleen brengt dit initiatief een groot deel van het oeuvre samen – en dit beslist voor het laatst – maar het bracht ook de onderzoekers tot heel wat nieuwe inzichten die gepresenteerd worden. In de namiddag bezoeken we tijdens een wandeling door de stad twee bijzondere locaties die twee totaal verschillende aspecten van de Gouden Eeuw belichamen: het politieke leven in het voormalige Stadhuis, nu Koninklijk Paleis, door Constantijn Huygens chauvinistisch het achtste wereldwonder genaamd, en het religieuze leven in de katholieke schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder. Die werpt een verhelderend licht op de manier waarop in de Republiek de tolerantie werd beoefend. Om te kunnen trouwen ging de calvinistisch opgevoede Vermeer over tot het rooms-katholieke geloof van zijn vrouw. Na deze bezoeken is er tijd om te pauzeren of iets te eten, vooraleer we de terugreis aanvatten.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie