Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52032735472_8657dde520_o
52034296645_8164b6a228_o
52034028364_73db1f90d1_o
52034297200_279fe8ccc9_o
52034297425_e482ab1e28_o

Wie denkt aan de zomer, denkt aan de zee. En wie aan de zee denkt, denkt aan schepen. Een ideaal moment dus om op zoek te gaan naar die verhalen en episodes uit de geschiedenis waarin de scheepvaart een prominente rol speelde. De grote ontdekkingsreizen, de druk bevaren handelsroutes, de oorlogsexpedities, … het zijn er zoveel dat we besloten er een vervolgreeks van te maken die elke zomer op het programma komt. En hoe kunnen we beter elk verhaal illustreren dan met de beroemde schepen die er een hoofdrol in speelden. Je kan elke lezing afzonderlijk volgen, of kiezen voor de hele reeks in een voordeelpakket.

De Zonnebark en de scheepvaart in het oude Egypte

“Egypte is het geschenk van de Nijl” zo beweerde de Griekse geschiedschrijver Herodotos. De jaarlijkse overstroming van deze machtige rivier zorgde voor een ongekende vruchtbare bodem die het ontstaan van de faraonische beschaving toeliet. Zonder Nijl geen piramiden, tempels of koningsgraven! Maar de Nijl was ook de grootste verkeersader van het land en mede door de talrijke kanalen waren wegen in het oude Egypte van ondergeschikt belang. Het vervoer gebeurde gewoonweg meestal met boten. Dit transportmiddel werd door de Egyptenaren als zo fundamenteel beschouwd, dat zij meenden dat zelf de sterren, de hemellichamen en de goden zich met boten verplaatsten. Niet alleen in deze wereld waren boten van kapitaal belang, maar ook in die andere dimensie waren goden en doden verblijven, want ook zij verplaatsen zich met boten! Vandaar dat boten met de doden werden meegegeven en dus heel vaak in de buurt van piramiden of in graven zijn aangetroffen. De Zonnebark, de boten van Gizeh die naast de piramide van Cheops werden gevonden en het luxueuze jacht van Cleopatra zijn hier spectaculaire voorbeelden van. In deze lezing gaan we dieper in op de scheepvaart in het oude Egypte en kijken naar de betekenis en functie van boten, zowel in het dagelijkse leven, in de economie als in de geloofsopvattingen van de oude Egyptenaren.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Tips: bekijk ook de fietstocht (vm én nm) ‘langs de verdwenen Zwinhavens’

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie