Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51132998765_09fc85384f_o

Exact 500 jaar geleden, op 13 augustus 1521, viel Mexico-Tenochtitlan, hoofdstad van de Azteken, na een lange militaire campagne door de “geniale” conquistador Hernán Cortés en zijn klein legertje beter bewapende Spanjaarden. Zij versloegen het veel sterkere leger van de laatste “keizer”, Moctecuzoma II.

Is het allemaal zo eenvoudig? We gaan in op de vele politieke, culturele, sociale en economische factoren die het succes van de Spanjaarden versus de fragiliteit van de Azteken verklaren. Hoe stak het rijk van de Mexica nu werkelijk in elkaar? Hoe organiseerden de conquistadores hun veroveringscampagnes echt?

Dit leidt tot een beter begrip van deze conquista. Zo was Moctecuzoma II was zeker niet enkel slaaf van de legende van de ondergang van zijn rijk, maar bleek hij ook een uitstekend strateeg. Het verschil in culturele codes speelde echter in het voordeel van Cortés. Bovenal bezorgden de massa hulptroepen uit moegetergde Indiaanse gemeenschappen hem de overwinning. Een meeslepend verhaal in een soms bevreemdende context.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie