Blijf op de hoogte
53812782693_549eeb9fa8_o-1
53658527780_13a6104b94_o-1

Na de dood van Alexander de Grote ontstonden in de Griekse wereld meerdere filosofische stromingen, naast de scholen van Plato en Aristoteles. Een van de belangrijkste daarvan is het stoïcisme, met vertegenwoordigers zoals Epictetus, Seneca (de leraar van keizer Nero, die door hem ter dood werd veroordeeld) en niemand minder dan keizer Marcus Aurelius. In deze activiteit laten we je kennis maken met een filosofie die de mens situeert binnen de gehele kosmos, maar de nadruk legt op emotionele zelfbeheersing: we kunnen de kosmos niet veranderen, maar onze aanvaarding ervan, onze gelatenheid en onze innerlijke rust hebben we zelf in de hand. Het stoïcisme heeft ook een diepgaande invloed uitgeoefend op het christendom en is daardoor voor ons in de westerse wereld heel herkenbaar.

In deze interactieve sessie, denk je – tussen de toelichtingen van de spreker door – in groep na over aangereikte vragen en stellingen. Iedereen wordt aangemoedigd om zijn of haar perspectief te delen. Door deze aanpak ervaar je direct de kracht van filosofische dialoog.

Op zoek naar boeken over filosofie? Dan kan je vanzelfsprekend in de Groene Waterman terecht!

De zaal van De Groene Waterman bevindt zich in de historische kelder van de boekhandel en is enkel bereikbaar via een trap. Er is geen lift aanwezig.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie