Blijf op de hoogte
53658020511_7a0d0ea95b_o
53658021171_ffaeafba3b_o
53658376134_6509533514_o

In de 15e en 16e eeuw voltrokken zich in Italië en in Noord-Europa grondige veranderingen op politiek, religieus, cultureel en maatschappelijk vlak. Een hernieuwde belangstelling voor de klassieke cultuur van het oude Griekenland en Rome en het humanisme lieten vruchtbare sporen na in de architectuur en de beeldende kunsten. De nieuwe stijlidiomen zouden de westerse kunst grondig vernieuwen en vele eeuwen lang blijven beïnvloeden.

Nochtans bestaan er over de periode van de renaissance heel wat misverstanden en hardnekkige mythes. Zo was de breuk met de middeleeuwen veel minder groot dan algemeen wordt aangenomen en hadden de Italianen geen monopolie. Zij hebben veel te danken aan de verworvenheden van het noorden, o.a. op het gebied van de schilderkunst en muziek, en de Italiaanse voorbeelden werden elders in Europa niet slaafs nagevolgd.

Natuurlijk was de bijdrage van Italië zeer groot en Leonardo's Mona Lisa, Michelangelo's David, Botticelli's Primavera en Rafaëls Sixtijnse madonna zijn synoniem geworden van een gouden tijdperk van creativiteit en hoge cultuur.

Tip: aansluitend organiseren we ook een of meerdere bezoeken als samenkomstmoment. Deze extra activiteiten zijn vrijblijvend. Meer informatie volgt!

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie