Blijf op de hoogte
Black-figured Olympic runners with the torch. Illustration in th
53502590764_36b872eef4_o
Prize Vessel from the Athenian Games (Greek, Athens, 340-339 BC) - detail

Naar aanleiding van de Spelen in Parijs duiken we onder in de antieke Griekse spelen in Olympia. Beginnen doen we met de mythologische ontstaansgeschiedenis en het religieus karakter van de spelen ter ere van oppergod Zeus. We situeren de spelen in de context van de typisch Griekse agonale (competitieve) gedachte en bekijken ook het belang van de spelen voor het eenheidsgevoel binnen de Griekse wereld. Natuurlijk besteden we uitvoerig aandacht aan het beschrijven van de verschillende sport- (en cultuur!)disciplines, de site van Olympia, de (professionele) atleten, prijzen, gedichten en standbeelden voor de winnende atleten, de toeschouwers, de rol van de vrouwen, enz..

Het geheel wordt uitvoerig geïllustreerd met talloze afbeeldingen van Griekse vazen en literaire teksten van verschillende antieke auteurs. Tot slot staan we stil bij het huidige idee om de spelen permanent in Griekenland te organiseren: om duurzaamheidsredenen en om een einde te maken aan het financieel opbod bij de organisatie van de moderne geldverslindende spelen. Voor al wie wat verder wil kijken dan de vaak oppervlakkige informatie over deze oudste sportmanifestatie ter wereld. 

Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. In de meeste gevallen worden de online sessies opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie