Tarieven:

  • 15,00 €
  • 12,50 €
  • 9,00 €

Op de Hoge Venen zit je in de nok en de long van België. Negenduizend jaar geleden is dit veenplateau nog overwoekerd met bos. Maar rondzwervende Kelten bouwen er met jacht en landbouw een bestaan op. Acht eeuwen terug ontstaan de eerste nederzettingen aan de voet van de heuvels. Boeren ontginnen de loofbossen waar het vee kan grazen. Van 1700 tot vandaag vormt het gebied zich naar het huidige beeld: duizenden straatarme dagloners zetten de schop in de zeven meter dikke turflaag van het veen.

Kriskras verspreid door het gebied tref je in de veenenclaves tussen de wouden tientallen ruwhouten kruisen aan. Het zijn eerbewijzen aan de turfstekers, reizigers, geliefden, kluizenaars en boerenknechten, ooit verdwaald in de kou of verstrikt geraakt in het moeras. Ze versterken het desolate karakter van het domein en de Nacht und Nebel-achtige uitstraling die het heeft op de vele natuurvorsers en passanten. De poëet Guillaume Apollinaire verblijft in 1899 te Stavelot, aan de rand van de Hoge Venen. Van zijn omzwervingen door het veen dicht hij: “Zoveel verdriet overspoelt mijn hart, in het verlaten veen”. Ook nu bestaat er in de Oostkantons nog een heilig ontzag voor de mysterieuze oerkracht van dit landschap.

Het is een van de weinige streken in België waar je de stilte nog kan horen zwijgen. Maar wij doorbreken die woordarmoede in een drie uur durende wandeling langs- en doorheen het veen. Niet om de heidevegetatie te verkennen of vogels te spotten. Wel om kennis te maken met de geheimen van het moer, haar geschiedenis en mythes.

Een goede conditie hebben en aangepaste kledij en schoenen dragen, worden sterk aanbevolen.

 Tijdens deze coronatijden houden we ons ook bij Amarant aan strikte maatregelen:

-groepen van maximum 20 personen voor wandelingen

-groepen van maximum 15 personen voor fietstochten

-afstand bewaren tussen de deelnemers (1,5 meter)

-docent en deelnemers dragen een mondmasker

-headsets worden vooraf en nadien grondig ontsmet 

-de vrijwilliger die de groep begeleidt, heeft handgel bij zodat mensen op gelijk welk tijdstip de handen kunnen ontsmetten

-de groep blijft niet langer dan nodig op eenzelfde plaats staan

Locatie / datum & uur

Jalhay / café-brasserie La Baraque Michel / Baraque Michel 36
  • zo, 23/08/2020: 13:30 - 16:30
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie