Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
44245771944_dfae630b66_o

Wanneer in de 5de eeuw n. Chr. het Romeinse Rijk bezwijkt onder de inval van de Germanen luidt dit een heuse renaissance in van de Keltische cultuur. Het Romeinse Rijk was er vier eeuwen voordien bijna in geslaagd om de Keltische wereld te vernietigen. Enkel op de Britse eilanden, meer specifiek in het huidige Ierland en Schotland, behielden de Keltische stammen hun onafhankelijkheid, traditionele levenswijze en geloof. Naarmate het Romeinse bestuur verzwakte voelden stammen zoals de Schotse Picten en de Ierse Scotti zich verzekerd van makkelijke overwinningen en buit. 

Sint-Patrick, die in de 5de eeuw n. Chr. het christendom naar Ierland bracht, had nooit kunnen vermoeden dat dit tot een ongekende culturele bloei zou leiden. De Ierse monniken en hun Keltische kerk zouden een onuitwisbare invloed hebben op gans Europa. Hiervan getuigen nog steeds de schitterende miniaturen in Ierse psalmenboeken en de ruïnes van talrijke Ierse kloosters.

Aan de hand van uitgebreid beeldmateriaal proberen we de unieke geschiedenis en cultuur van de laatste Kelten te reconstrueren. Zo wordt er een uitgebreid historisch overzicht gegeven van de vaak tragische geschiedenis van Ieren en Schotten tot in de 20ste eeuw. Je kan er kennis maken met de minder bekende geschiedenis achter bekende namen als Sint-Patrick, Bonifatius, William Wallace (Braveheart), Robert the Bruce, Bonnie Prince Charlie, de Schotse clans, Michael Collins, Eamon De Valera, het IRA en vele anderen. In het kunsthistorische luik worden vooral de mysterieuze Pictische symbolen en hun relatie tot de bloei van de Ierse miniatuurkunst onder de loep genomen. Verder kan er ook kennis gemaakt worden met een voor ons minder gekend architecturaal patrimonium zoals de brochs, dunns en crannogs.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie