Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52425323270_528577f880_o

In de loop van de 16de eeuw werd Europa getroffen door een kleine ijstijd. Winters werden extreem koud en lang, de zomers waren guur en stormachtig. Overal mislukten oogsten met enorme hongersnood tot gevolg. Het economische leven viel sterk terug waardoor sociale onlusten en regionale opstanden uitbraken, die vaak met harde hand werden neergeslagen. Wetenschappers zijn er vandaag van overtuigd dat deze ingrijpende klimatologische omstandigheden verregaande gevolgen hadden: de instabiele politieke situatie, de heksenwaan, de talloze religieuze oorlogen in de vroegmoderne tijd… vinden mogelijk allemaal hun oorsprong in de extreem zware weersomstandigheden die tijdgenoten moesten doorstaan.  

In de Nederlanden had deze ‘Little Ice Age’ ook een impact op de kunstgeschiedenis. Het wintertafereel werd een op volwaardig genre en talloze kunstenaars, zoals Pieter Bruegel, begonnen winterse taferelen uit te beelden Deze op het eerste zicht idyllische taferelen bevatten vaak licht versluierde morele boodschappen over de vluchtigheid van plezier en de moeilijkheid om te overleven in dit koude klimaat. Trek je muts en handschoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht door de Kleine IJstijd en het wintertafereel in de vroegmoderne Lage Landen. 

Deze lezing maakt deel uit van de reeks ‘Cultuurgeschiedenis van het klimaat’. Je kan apart inschrijven voor deze lezing, of inschrijven voor de volledige reeks aan voordeeltarief

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen (kijk zeker in je spamfolder mocht je die niet ontvangen!). Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie