Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52425323270_528577f880_o

Lezing: 'De kleine ijstijd': 18u30 tot 19u30

In een korte lezing vertelt Jonas Roelens je alles over de kleine ijstijd die Europa trof in de 16e eeuw. Winters werden extreem koud en lang en oogsten mislukten, wat leidde tot hongersnood en sociale onlusten. Wetenschappers geloven dat deze klimatologische omstandigheden verregaande gevolgen hadden, zoals de instabiele politieke situatie, de heksenwaan en religieuze oorlogen. De ‘Little Ice Age’ had ook een impact op de kunstgeschiedenis van de Nederlanden, waar winterse taferelen een volwaardig genre werden, met kunstenaars zoals Pieter Bruegel die idyllische taferelen schilderden met morele boodschappen over de vluchtigheid van plezier en de moeilijkheid om te overleven in dit koude klimaat. Trek je muts en handschoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht door de Kleine IJstijd en het wintertafereel in de vroegmoderne Lage Landen. 

De lezing wordt gevolgd door een concert: 'Mijn vier seizoenen. Dirk De Wachter ontmoet Vivaldi.'

In het prachtige kader van de tuin van het kasteel van Bornem, ook bekend als het kasteel Marnix de SainteAldegonde, speelt BachPlus de grootste hit uit de instrumentale barokmuziek, Vivaldi’s Vier Seizoenen.

Psychiater Dirk De Wachter gaat daarbij in dialoog met de muziek van Vivaldi: hoe verhouden wij ons als mensen ten opzichte van de jaargetijden? De Wachter is bekend van zijn boeken over alledaagse onderwerpen als liefde, geluk en troost, die hij telkens op een toegankelijke manier weet te benaderen. Op deze avond bekijken we de vier jaargetijden door zijn unieke bril. 

Jullie ervaringen
"Met deze spreker wordt geschiedenis weer spannend!"
– HILDA VYVEY (Deelnemer)
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie