
Het Andesgebied is het best gekend omwille van het feit dat het ooit één van de grootste en best georganiseerde rijken ter wereld omvatte: dat van de aristocratische Inca. Het feit dat de Inca slechts een fractie van de geschiedenis – zo’n 100 jaar – van dit oeroude cultuurgebied hebben bepaald, is echter al veel minder bekend.
Al vanaf 2600 v.Chr. legden centra aan de kust, met hun imponerende architectuur, levendige handel en hun complexe rites en samenleving, de basis voor de Andesbeschaving. In een constante wisselwerking tussen een uiterst droog kustgebied en de meedogenloze hooglanden volgden verschillende periodes van culturele integratie en versplintering elkaar daarna gestaag op. Zo brachten de Andes enkele van de meest fascinerende culturen voort: Kotosh, Chavín de Huantar, Paracas, de Moche-cultuur, Nazca, Huari en Tiwanaku, de Chimu… Allen hebben ze prachtige, soms zeer eigen monumenten en kunstvoorwerpen gerealiseerd. De studie hiervan zal ons toelaten om een gemeenschappelijk betekenissysteem te ontrafelen en om het wonder van de razendsnelle expansie van de Inca beter te helpen verklaren.
Het wordt een verhaal over extase en transformatie, over absolute macht en dwang van elkaar aflossende, kleine minderheden. Dit alles geënt op een oeroud systeem van wederkerige rechten en plichten tussen de verschillende leden en delen van de lokale gemeenschap, dé sleutel tot succes bij het overleven in één van de meest vijandige omgevingen ter wereld.
Deze activiteit loopt in nauwe samenwerking met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Tijdens deze reeks leggen we dan ook de nodige verbanden met hun rijke en interessante collectie precolumbiaanse artefacten uit de Andesculturen, ooit zelfs een voorname inspiratiebron voor twee beklijvende albums van Kuifje!
Dit is een online activiteit via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen. Bestaat je activiteit uit meerdere sessies, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat de online sessies opgenomen worden – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de activiteit gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Deze opname is dan een meegenomen extraatje, maar geen basis voor inschrijving. Je deelname aan de online cursus wordt als goedkeuring gezien voor deze mogelijke opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!