Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53317980511_2893debe74_o
53317980626_bb8c07b51e_o
53318450715_0e7bd2b5d4_o

In de 18de eeuw kwam de ‘Grand Tour’ in de mode. Dit was een reis door Europa met als hoogtepunt Italië, waarbij de elite de kunst en cultuur uit andere landen leerde kennen. Deze lessenreeks wordt opgevat als een ‘Grand Tour’ doorheen de voornaamste muzikale metropolen van Europa uit de 18de eeuw. Zo bezoeken we Napels, Venetië en Milaan, maar evengoed Berlijn, Parijs, Londen, Wenen en Madrid. Er wordt ook kort halt gehouden in kleinere plaatsen, zoals Gotha, Bayreuth en Bückeburg. 

Onze reis brengt ons voorbij een veelheid aan stijlen. Parijs confronteert ons met wat we Franse rococo zouden kunnen noemen. In Parijs en Wenen wordt een nieuw classicisme geboren en in Duitsland ontstaat een sentimentele cultuur die de basis zal leggen voor de romantische muziek. We traceren tevens de formele evoluties van nieuwe dominante genres, zoals het concerto, de symfonie en natuurlijk de opera. 

Op ons pad komen we heel wat bekende componisten tegen, waaronder Vivaldi, Rameau, Haydn en Mozart, maar er is ook aandacht voor zeer intrigerende componisten zoals de chevalier de Saint-George, Jean-Féry Rebel, Georg Benda, Wilhelmine von Bayreuth en Joachim Quantz. Ook het kroost van Johann Sebastian Bach exploreerde de meer galante stijl van de 18de eeuw. Onze reis doorheen de Europese cultuur van de 18de eeuw eindigt thuis: in Brussel met de muziek van Pieter van Maldere.

Luisterend naar muziek, met aandacht voor filosofie, schilderkunst, architectuur en literatuur, brengen we voor u de cultuur van de 18de eeuw opnieuw tot leven.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie