Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
52028999351_a478fc6be3_o
52029512890_e7d498dc4e_o

Wie denkt aan de zomer, denkt aan de zee. En wie aan de zee denkt, denkt aan schepen. Een ideaal moment dus om op zoek te gaan naar die verhalen en episodes uit de geschiedenis waarin de scheepvaart een prominente rol speelde. De grote ontdekkingsreizen, de druk bevaren handelsroutes, de oorlogsexpedities, … het zijn er zoveel dat we besloten er een vervolgreeks van te maken die elke zomer op het programma komt. En hoe kunnen we beter elk verhaal illustreren dan met de beroemde schepen die er een hoofdrol in speelden. Je kan elke lezing afzonderlijk volgen, of kiezen voor de hele reeks in een voordeelpakket.

De Doelse kogge en de laatmiddeleeuwse scheepvaart

Ruim 20 jaar geleden werd één van de best bewaarde middeleeuwse schepen in Europa ontdekt: de Doelse kogge. Twee jaar later volgde nog een tweede kogge. Ondertussen is het wetenschappelijk onderzoek afgerond en wordt het scheepshout geconserveerd. Beide schepen werden op een interdisciplinaire manier onderzocht, gebruik makende van de modernste technieken. Het werd een voorbeeld genoemd voor modern maritiem archeologisch onderzoek en deze schepen zijn uitgegroeid tot iconen van ons rijke maritieme verleden.

Tijdens deze lezing neemt Jeroen Vermeersch, scheepsarcheoloog op het project De Kogge en thans onderzoeker aan de UGent, je mee op een vaart doorheen de laatmiddeleeuwse geschiedenis en het koggenonderzoek. Wat weten we over koggen en welke rol speelden ze in de late middeleeuwen? Hoe hebben ze ons eigen maritiem verleden mee gevormd? Op welke manier worden deze resten onderzocht en wat vertellen de schepen over hun datering, herkomst en vaarroutes? Waarom werden ze precies nabij Doel aangetroffen?

Deze en veel meer vragen worden opgelost. Er wordt ook gekeken naar de toekomst en hoe we met een dergelijk Europees icoon kunnen omgaan.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Tips: bekijk ook de fietstocht (vm én nm) ‘langs de verdwenen Zwinhavens’

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie