Tarieven:

  • 66,00 €
  • 58,00 €
  • 13,00 € i

Hoe benaderen hedendaagse filosofen maatschappelijke uitdagingen? Welke nieuwe inzichten schuiven actuele denkers naar voor? Waar liggen volgens hen mogelijke oplossingen voor de actuele problemen en welk antwoorden formuleren ze concreet?

In een nieuwe reeks ‘De Oplossing?’ gaat Amarant docent en filosoof Jean-Pierre Vanhee aan de slag met actuele denkers. Samen met jou doorgrondt hij hun belangrijkste ideeën en plaatst deze in een bredere context.

Wie deelneemt krijgt een breder zicht op het vooropgestelde actuele vraagstuk en de suggesties naar een oplossing. 

Iedereen is welkom; zeker wie vandaag wil bijdragen aan de toekomst.

Het concept is eenvoudig: Tijdens 3 online sessies bespreken we een filosoof en zijn of haar werk, aansluitend bezoeken we een kunstenaar, filosoof, politicus of organisatie met impact en gaan we met hen in gesprek. 

Peter Singer (1946), hoogleraar bio-ethiek in Princeton en Melbourne

De belangrijkste thema’s in het werk van deze Duits-Australische filosoof zijn: de beëidiging van dierenmishandeling, de wereldwijde bestrijding van armoede door middel van effectief altruïsme, de versterking van mondiale instellingen om oorlogen te voorkomen en ecoburgerschap als antwoord op het onleefbaar worden van de planeet. Het theoretische kader van waaruit hij deze topics met concrete voorstellen ontwikkelt bestaat uit een praktische ethiek. Een ethiek die het lijden van alle levende en voelende wezens wil verminderen en als het even kan hun genot of levenszin wil vergroten. Door de eenvoud van zijn denken is Singer een bijzonder helder, uitnodigend en boeiend filosoof.

De laatste bijeenkomst wordt een ontmoeting met moraalfilosoof Stijn Bruers die met ‘Beter worden in goed doen’ een boek schreef over het effectief altruïsme waar Singer wereldwijd mee bekend werd. Met hem gaan we in gesprek op zaterdag 1 oktober vanaf 10u tot 12u30 in het veganistisch restaurant Lekker Gek in Gent, recht tegenover het station van Gent. Indien je wil kan je aansluitend daar een hapje eten. Dranken en eventuele lunch zijn niet in deze prijs inbegrepen.

 

Valt er dan geen kritiek te formuleren op deze toepassing van het rationele denken? Beslist wel. Daarom zijn ook de sceptici welkom.

 

Deze cursus vormt het uitgangspunt voor een reeks onder de titel ‘De Oplossing?’ . Er zullen later nog andere schrijvers, denkers en boeken aan bod komen.

 

Met 'De Oplossing?' werken we – onder voorbehoud – voor het eerst samen aan een nieuwe podcast. Wordt vervolgd. Zorg dat je erbij bent.

Locatie / datum & uur

  • do, 15/09/2022: 19:30 - 22:00 / Online / Live-sessie
  • do, 22/09/2022: 19:30 - 22:00 / Online / Live-sessie
  • do, 29/09/2022: 19:30 - 22:00 / Online / Live-sessie
  • za, 01/10/2022: 10:00 - 12:30 / Lekker GEC / K.M.Hendrikaplein 6, 9000 Gent
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie