Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53010309841_c53b243306_o
53010790883_3203490730_o
53010791183_f360a951f2_o

De Italiaanse schilderkunst tussen 1250 en 1400 wordt traditioneel beschouwd als zijnde een voorbereiding op de hoogtepunten van de renaissance. Vooral Toscaanse kunstenaars, met Giotto als speerpunt, worden gezien als de vernieuwers bij uitstek. Zij verlieten de ouderwetse ‘maniera graeca’ voor een realistischer en meer waarachtige uitbeelding van mens en natuur. Hun kunst werd alsmaar beter en zou uiteindelijk uitmonden in de onsterfelijke meesterwerken van Leonardo, Michelangelo en Raffaël. Dit is het verhaal, maar het klopt niet helemaal. De anderhalve eeuw tussen 1250 en 1400 was namelijk een zeer creatieve periode in Italië en de vele schilders uit dit tijdvak mogen niet louter beschouwd worden als ‘voorlopers’ of ‘primitieven’. Dit is een verkeerde voorstelling waardoor hun kunst vaak onderschat wordt.

In deze cursus belichten we het Dugento en het Trecento en zien we dat, hoewel de eeuwenoude tradities bewaard werden, er een grote artistieke vernieuwing in de kunst ontstond. Een kunst die specifieke en autonome kenmerken had, die de mentaliteit en de ideëen van die tijd weerspiegelde, en niet louter gezien kan worden als een aanloop naar de renaissance. Bovendien is het zo dat Giotto en zijn navolgers in Toscane niet de enige vernieuwers waren van de Westerse schilderkunst. Het verhaal is veel complexer. Daarom schenken we evenveel aandacht aan Pietro Cavallini en de Romeinse school als aan Duccio en zijn volgelingen in Siena. We bezoeken Assisi en de Basilica di San Francesco met haar schat aan meesterlijke fresco’s, trekken naar Padua – ook wel het ‘Firenze van de 14de eeuw’ genoemd – waar we de prachtige middeleeuwse frescocycli van Giotto, Giusto dei Menabuoi en Altichieroen aanschouwen, en eindigen in Venetië.

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan deze cursus. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een korte periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie