Tarieven:

  • 16,50 €
  • 14,50 €
  • 3,00 € i

Wie denkt aan de zomer, denkt aan de zee. En wie aan de zee denkt, denkt aan schepen. Een ideaal moment dus om op zoek te gaan naar die verhalen en episodes uit de geschiedenis waarin de scheepvaart een prominente rol speelde. De grote ontdekkingsreizen, de druk bevaren handelsroutes, de oorlogsexpedities, … het zijn er zoveel dat we besloten er een vervolgreeks van te maken die elke zomer op het programma komt. En hoe kunnen we beter elk verhaal illustreren dan met de beroemde schepen die er een hoofdrol in speelden. Je kan elke lezing afzonderlijk volgen, of kiezen voor de hele reeks in een voordeelpakket.

Belgenland en de Red Star Line

De Belgenland werd 1923 in gebruik genomen door de Red Star Line, de rederij die tussen 1873 en 1934 om en bij de 2 miljoen passagiers vanuit Antwerpen naar Noord-Amerika bracht. Voor het merendeel waren dat landverhuizers. Emigranten kwamen van over gans Europa naar Antwerpen om de boot te nemen, in de richting van een nieuw leven. De Red Star Line speelde de Belgenland volop uit in zijn publiciteit. Het was een paleis van de oceaan, dat in de eerste klasse garant stond voor luxe, maar ook de emigranten in de derde klasse een veilige, snelle en relatief comfortabele overtocht beloofde. Ondanks alle luister heeft de Red Star Line met de Belgenland geen succesverhaal kunnen schrijven. Nieuwe strenge immigratiewetten in de Verenigde Staten deden het trans-Atlantische passagiersverkeer dalen. Al snel moest de Red Star Line op zoek naar nieuwe manieren om het schip rendabel te maken.

Aan de hand van het verhaal van de Belgenland vertelt Bram Beelaert de geschiedenis over het hoogtepunt van de Europese trans-Atlantische emigratie aan het begin van de 20ste eeuw, en zijn teloorgang tussen beide wereldoorlogen.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Tips: bekijk ook de fietstocht (vm én nm) ‘langs de verdwenen Zwinhavens’

Locatie / datum & uur

Online / Online / Live-sessie
  • wo, 25/01/2023: 19:30 - 22:00
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie