Tarieven:

  • 66,00 €
  • 58,00 €
  • 13,00 € i

Deze zomer mogen we de vijfde film van Indiana Jones in de cinemazaal verwachten. Het ideale moment dus om de vier andere films eens onder de wetenschappelijke loep te leggen. Waar haalden de scenaristen hun mosterd vandaan? Wat is echt en wat is fictie? In deze reeks kom je het allemaal te weten!

1. De ark des verbonds (Raiders of the Lost Ark)

In de film ’Raiders of the lost ark’ stoot Indiana Jones tijdens zijn zoektocht door Egypte op een schatkamer waar de Ark zou zijn bewaard. Volgens zijn gegevens wordt deze in 900 v. Chr. door farao Shisak geroofd en beschikt ze over magische krachten. Maar waarom menen de scenaristen hier dat de Ark in Egypte zou te vinden zijn? Waarom stappen we zo gemakkelijk mee in dat verhaal? En als de Ark daar niet ligt, waar dan wel?

Docent: Klaas Vansteenhuyse (02/05)

 2. De heilige Graal (Indiana Jones and the Last Crusade)

In de film ‘The last crusade’ staat de zoektocht naar de graal centraal. Maar wat weten we werkelijk over deze beker waar inderdaad ook door de nazi’s naar gezocht werd? Is het de kelk van het laatste avondmaal waarin Jezus’ bloed wordt opgevangen tijdens de kruisiging? Of een geheim dat het Christendom op haar grondvesten zal doen trillen zoals beweerd in de Da Vinci Code? We onderzoeken de vroegste graalteksten en proberen de herkomst van het thema te achterhalen. (09/05)

Docente: Veerle Uyttersprot

3. De hindoegodin Kali (Indiana Jones and the Temple of Doom)

De cultus rond hindoegodin Kali wordt in het Westen vaak verkeerd begrepen, wat ook duidelijk in de film ‘The temple of doom’ te zien is. Slechteriken van dienst zijn hier de leden van de Thuggee, die in naam van Kali talloze, wrede mensenoffers brengen. Maar wat betekent het destructieve karakter van Kali werkelijk in de hindoemythologie? Wat hebben de vijf magische Shiva Linga-stenen daar nu mee te maken? En bestaan deze Thuggees echt?

Docente: Valerie Delaey (16/05)

4. De zoektocht naar El Dorado (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)

In de episode rond de kristallen schedel is het mythische El Dorado niet de stad van goud en zilver. Ze vormt het punt van overdracht van hogere kennis aan de lokale, precolumbiaanse bevolking door buitenaardse kosmonauten met eigenaardig verlengde schedels als meest opvallende kenmerk. Heeft er ooit een gouden stad of hogere beschaving bestaan waar de conquistadores zo naarstig maar vruchteloos naar op zoek gingen? Of was dit slechts een handige list van intelligente Indiaanse bevolkingen om zo snel mogelijk verlost te raken van die ongewenste en immer naar goud en vrouwen dorstende indringers?

Docent: Sander Spanoghe (23/05)

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Locatie / datum & uur

Online / Online / Live-sessie
  • di, 02/05/2023: 19:30 - 22:00
  • di, 09/05/2023: 19:30 - 22:00
  • di, 16/05/2023: 19:30 - 22:00
  • di, 23/05/2023: 19:30 - 22:00
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie