Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
51704603384_2a9cdb1fe0_o
51704209288_aa1bd07be7_o
51703927731_7dab045447_o

Overal ter wereld komen vrouwen op voor meer rechten maar lang niet overal zijn die even makkelijk te realiseren, en de voorbeelden die we zien en horen komen vaak uit Europa of uit Amerika. In deze cursus vragen we ons af hoe de situatie is voor die andere vrouwen, en meer bepaald voor de vrouw in West-Afrika.

 

“Als rijkdom het resultaat van hard werken was, dan was elke Afrikaanse vrouw miljonair”. Deze uitspraak van George Monbiot is enerzijds typerend voor de situatie van de vrouwen in Afrika, anderzijds is ze ook eenzijdig geïnspireerd door westers denken. Daarbij wordt namelijk vergeten dat een groot deel van het leven in Afrika beheerst wordt door geestelijke krachten die wij als ‘magie’ zouden bestempelen. Dat krachtenveld uit zich in het alledaagse leven, bijvoorbeeld in de concentratie op lichamelijkheid van de vrouw, waarin echter haar macht huist. Ook in het maken en dragen van kleding speelt deze ‘magie’ een rol, maar ze komt ook tot uiting in de kunst, zoals in het grote heldenepos van Sunjata. De helden zijn daarin grotendeels mede afhankelijk van de kracht van vrouwen. Die onafhankelijkheid van vrouwen wordt recent uitgedragen in de muziek: de verhouding tot de wereld van de man wordt daarin kritisch onder de loep genomen.

 

De voorbeelden die we in de cursus nader zullen bekijken, komen grotendeels uit West-Afrika, en zijn dus mede cultureel bepaald, maar de grondstemming ervan geldt ook voor andere delen van Afrika. 

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis, veilig en corona-proof! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie