Blijf op de hoogte
Print

We hebben een haat-liefde relatie met de tijd. Alhoewel het fenomeen niet tastbaar is, uit het zich in alle levende wezens en alle materie. De tijd die voorbijgaat geeft leven, maar neemt ook levenstijd weg. Soms snelt het aan een rottempo vooruit en kunnen we amper volgen, andere keren lijkt de tijd te luwen in de dingen die we doen. Aandachtkapers als smartphones eten tijd en aandacht op zonder we het in de gaten hebben. We zoeken rust, maar worden er onrustig van.

Tijd is zowel het verder tikken van seconden als het oude verlangen naar onsterfelijkheid en eeuwigheid dat nu door futuristen wordt verkondigd. We bekijken hoe denkers en schrijvers als Simone Weil, Blaise Pascal, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Byung-Chul Han en Virginia Woolf de tijd analyseerden.

We betrekken ook de eigen ervaring en gaan in dialoog: Wat betekent tijd voor jullie? Hoe ervaren jullie de werking van de tijd?

Tip: Het boek van Greet Van Thienen over 'De alchemie van de tijd' verscheen dit jaar in de rekken. Wil je het graag aanschaffen, dan kan dat – indien gewenst – ter plekke in de boekhandel.

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie