Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
Cyprus. Limassol. Curion. Arches of the early Christian Basilica
Aerial view of antic Othello Castle in Famagusta, Northern Cyprus
Cyprus, North Nicosia, HDR Image
Hala Sultan Tekkesi Moschee, Lárnaka - Zypern
Lala Mustafa Pasha Mosque and Famagusta town. Famagusta, Cyprus

De strategische ligging van Cyprus zorgde door de eeuwen heen voor een unieke kruisbestuiving van beschavingen: van de antieke Griekse en Romeinse Oudheid tot Arabische, Turkse en Britse invloeden. Het moderne Cyprus – officieel opgesplitst in 2 staten sinds 1974 – heeft een complexe geschiedenis, die balanceert tussen een Grieks- en Turks-Cypriotische identiteit. Cyprus wordt ook wel de geboorteplaats van de mythische godin Aphrodite genoemd. En dat doet dromen. 

Onze reis start in Larnaca waar we oog hebben voor zowel moderne en hedendaagse kunst (Pierides Stichting), als voor de recente geschiedenis van het verdeelde eiland. Dat is zeker te merken in de Turkse wijk Skala. Via de spectaculaire kustlijn en Cap Greco, bereiken we de ommuurde stad Famagusta in Turks Cyprus. Salamis, de grootste archeologische site van het eiland, strekt zich verder ten noorden uit langs de kust. 

Nicosia is het politieke en culturele hart van zowel Grieks als Turks Cyprus. In de Griekse sector bezoeken we verschillende culturele sites, kunstgalerijen en topmusea, zoals de AG Leventis Gallery en het Municipal Arts Center. Via het checkpoint in Ledra Street steken we de groene lijn over naar Turks Nicosia. De Selimiye Moskee en het prachtige Ottomaanse caravanserailcomplex Büyük Han dompelen ons onder in de unieke sfeer en tradities van Turks Cyprus. We reizen op een dagtrip vanuit Nicosia ook naar de charmante havenstad Girne (Kyrenia).

We genieten van het natuurpark van de Troödos Bergen en proeven Cypriotische wijnen in de wijndorpjes rond Paphos en Limassol. De UNESCO-site van Kato Paphos met prachtige Romeinse villa’s en een bezoek aan het antieke Kourion voeren ons tenslotte terug naar de hoogdagen van Cyprus in de Antieke Oudheid. 

Aarzel niet en laat je meevoeren naar het prachtige, veelzijdige en intrigerende Cyprus!  

Wil je meer weten over Cyprus? Overweeg je om mee te gaan met Amarant maar heb je nog vragen? Bekijk hier dan alvast de online reisontmoeting die we organiseerden.

Reisprogramma
Maandag 3 april 2023
Na aankomst in het hotel, wandelen we de iconische Finikoudes-promenade van Larnaca af tot aan de Agios Lazaros of Heilige Lazaruskerk, één van de oudste en belangrijkste christelijke bouwwerken op Cyprus. We maken onmiddellijk kennis met de rijke Grieks-Orthodoxe tradities en architectuur. Het fort van Larnaca dompelt ons onder in de complexe geschiedenis van het eiland en biedt een mooi uitzicht over de Middellandse Zee.

Dinsdag 4 april 2023
We starten de dag met een bezoek aan de Pierides Stichting. Dit bekende museum, gevestigd in een imposant herenhuis, omvat de privé-collectie van de archeoloog Demetrios Pierides. Een unieke kans om de rijke geschiedenis van Cyprus te belichten. In de Municipal Art Gallery licht de focus op moderne en hedendaagse kunst.
De Turkse wijk van Larnaca, Skala, getuigt dan weer van de woelige 20ste-eeuwse geschiedenis van Cyprus. Deze traditionele wijk met onder andere de Grote Moskee, biedt een blik op de coëxistentie tussen Griekse en Turkse Cyprioten voor de opdeling van het eiland in 1974.
In de namiddag verkennen we de omgeving van Larnaca met een bezoek aan de Hala Sultan Tekkesi, het grote Zoutmeer en de intieme heiligdommen van Panagia Angeloktisi en het pittoreske dorpje Lefkara.

Woensdag 5 april
We verlaten Larnaca en reizen oostwaarts via de spectaculaire kustlijn van Cap Greco. We houden even halt om de natuurpracht te bewonderen in het nationaal park en reizen verder naar Famagusta, op de demarcatielijn tussen Grieks en Turks Cyprus. De ommuurde handelsstad Famagusta – in de noordelijke Turkse republiek van Cyprus – is bekend voor de typisch Venetiaanse omwallingen, oude gotische kerken en de Lala Mustafa Pashamoskee.

Donderdag 6 april
De politieke en culturele hoofdstad van Cyprus heeft de cultuurliefhebber veel te bieden. In de Griekse sector (Lefkosia) verkennen we de oude stad met een brede waaier aan historische musea, moderne kunstgallerijen en culturele trekpleisters. Het vermaarde Leventis Municipal Museum illustreert de complexe geschiedenis van Nicosia. Het Nicosia Municipal Arts Centre biedt een eigenzinnige blik op hedendaagse kunst in een unieke setting en met oog voor plaatselijke gastronomie. In de Chrysaliniotissawijk is het aangenaam ontspannen tussen de Ottomaanse en koloniale façades.
Buiten de oude stadsmuren bezoeken we verder de AG Leventis Gallerij en het vermaarde Cyprus Museum, één van de belangrijkste culturele instellingen van het eiland.

Vrijdag 7 april
Deze extra dag in de Grieks sector van de hoofdstad Nicosia laat ons toe nog enkele unieke culturele hot spots te bezoeken. De Makarios Stichting met het Byzantijns museum focust op de rijke Byzantijnse geschiedenis van Nicosia met een unieke collectie. We slaan opnieuw de brug van oud naar nieuw met een selectie aan boeiende kunstgallerijen. De namiddag geeft tijd om dit deel van Nicosia op eigen tempo te verkennen voor we naar het Turks-Cypriotische deel van de stad reizen.

Zaterdag 8 april
In Ledra Street, de centrale winkelsstraat van Nicosia, passeren we het checkpoint naar de Turkse sector van Nicosia (Lefkosa). De imposante Selimiyemoskee en Ottomaanse architectuur in de Arabahmetwijk dompelen ons volledig onder in de typische sfeer van Turks Cyprus. Het gerenoveerde caravanserailcomplex Büyük Han is een prachtig voorbeeld van Ottomaanse architectuur uit de 16de eeuw. Hier houden we halt voor een Turks-Cypriotische lunch voor we noordwaarts trekken naar Girne (Kyrenia) aan de Noordkust van Cyprus met ondermeer een bezoek aan de kruisvaardersburcht Kyrenia Castle en Saint Hilarion Castle.

Zondag 9 april
Vanuit Nicosia begeven we ons naar het natuurpark van de Troödos Bergen. Het mooie landschap wordt slechts onderbroken door vroeg-Byzantijnse kerkjes en kloosters met prachtige fresco’s. Na een wandeling door deze mooie regio, degusteren we Cypriotische wijnen in Omodos, in de streek rond Paphos. Deze dag staat volledig in het teken van de Cypriotische natuur en gastronomie.

Maandag 10 april
We maken kennis met Paphos, een stad vol historiek en UNESCO Werelderfgoed. De oude binnenstad leent zich uitstekend voor een wandeling langs mooie façades met een eclectische architectuur. De intacte Romeinse mozaïeken en de ruïnes van Romeinse villa’s aan de Middellandse Zee dompelen ons onder in de sfeer van het Paphos uit de Grieks-Romeinse Oudheid. Er is mogelijkheid om de omgeving van Paphos op eigen ritme te verkennen met onder meer een excursie naar de iconische Rots van de godin Aphrodite. Cyprus wordt niet voor niets het eiland van Aphrodite genoemd.

Dinsdag 11 april
Via een tussenstop in de antieke site van Kourion in Episkopi, reizen we verder naar de metropool Limassol. De stad staat gekend als het economisch hart van Cyprus, maar is ook een populaire toeristische badplaats met oog voor moderne kunst.
Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie