Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53297276988_ac5f8be725_o
Group of prehistoric human or neanderthal taking selfie picture with mobile phone in funny emotion

Hoewel clichés een rol spelen in het vereenvoudigen van de complexe wereld om ons heen, is het belangrijk om bewust te zijn van hun beperkingen. Oppervlakkige generalisaties zorgen namelijk voor vooroordelen en kunnen polarisatie in de hand werken.

Met de toename van fake news en de steeds grotere afstand naar de ‘ander’ toe, vinden we het belangrijk om met dit thema aan de slag te gaan en enkele bestaande clichés onder de loep te nemen. Op die manier willen we aantonen dat we best nooit zomaar meegaan met vrijblijvende aannames, maar steeds de tijd en alertheid moeten opbrengen om een cliché te ontleden en dieper te graven, om zo de nuance te ontdekken.

In deze lezing belicht Louis Hulstaert de bestaande clichés over de neanderthalers.

Sinds hun ontdekking in de loop van de 19e eeuw hebben we ons een erg bevooroordeeld beeld gevormd over deze bijzondere ‘mensensoort’. Aapachtig voorkomen, logge bewegingen, brutaal, zonder enige vorm van intelligentie of spiritualiteit, gewapend met een logge, nauwelijks te tillen knots, gekleed in onbewerkte dierenvellen en levend op grote, rauwe hompen vlees. Geen wonder dat ze uitgestorven zijn!

Maar klopt dit beeld met de werkelijkheid? Wat hebben de onderzoeken van de laatste jaren ons geleerd? Kom het te weten in deze lezing!

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Het kan zijn dat online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie