Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53286666728_7e5c0bb30b_o
53286420456_da0ef4d881_o
53286881720_6f0a84c782_o
53286667253_509f181478_o
53286421136_4e0638c77e_o

Hoewel clichés een rol spelen in het vereenvoudigen van de complexe wereld om ons heen, is het belangrijk om bewust te zijn van hun beperkingen. Oppervlakkige generalisaties zorgen namelijk voor vooroordelen en kunnen polarisatie in de hand werken.

Met de toename van fake news, en de steeds grotere afstand naar de ‘ander’ toe, vinden we het belangrijk om met dit thema aan de slag te gaan, en enkele bestaande clichés onder de loep te nemen. Op die manier willen we aantonen dat we best nooit zomaar meegaan met vrijblijvende aannames, maar steeds de tijd en alertheid moeten opbrengen om een cliché te ontleden en dieper te graven, om zo de nuance te ontdekken.

In deze lezing belicht Jonas Roelens de bestaande clichés over de middeleeuwse mens.

‘Middeleeuws’. Zelden wordt een term zo misbruikt. Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Want dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heerst, vrouwen niks te zeggen hebben, en je voor een akkefietje aan de galg hangt.

Maar waar komen die clichés vandaan? Waarom zijn ze zo hardnekkig? En hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden? In deze lezing maak je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennis met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés. Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Want de Lage Landen werden in de middeleeuwen net zoals vandaag bevolkt door mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse reizigers, mensen die hun wereld zo logisch en goed mogelijk organiseerden.

Wie voorbij de stereotype denkbeelden kijkt, ontdekt dan ook een leefwereld waarin middeleeuws eigenlijk vrij herkenbaar in de oren klinkt.

Dit is een online lezing via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Het kan zijn dat online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie