Het Verre Oosten is niet zo ver weg: ‘Made in China’ maakt deel uit van ons dagelijks leven. Ook al is China dichter dan ooit, voor het Westen is het land niet zo gemakkelijk te doorgronden. China omarmt moderniteit, trotseert crises en waagt zich zelfs aan inhaalmanoeuvres. Tegelijkertijd behoudt het een eigen stijl die soms paradoxaal lijkt.
China wordt vaak gezien als een collectivistische en autoritaire staat, maar dat beeld vraagt om nuance. Jongeren met tatoeages in Peking en boeken als Orwells 1984 in Shanghai passen niet in het stereotype beeld.
Het keizerlijke en Maoïstische China is verleden tijd. Wat is China dan nu? Kunnen wij lessen trekken uit de manier waarop het land de 21ste eeuw vormgeeft?
Tijdens de gespreksavond gaat Pieter-Jan Buyle dieper in op deze intrigerende vragen. Pieter-Jan woonde en werkte in China en Taiwan en heeft er Mandarijns gestudeerd. Door deze taal te beheersen kreeg hij direct toegang tot de Chinese cultuur, waarmee hij nu dagelijks in contact komt. Hij deelt zijn ervaringen dan ook met veel enthousiasme.