Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53397451865_0c3def8fa2_o
53397018686_b40142d24b_o

In 2024 wordt de 250ste verjaardag van de geboorte van Caspar David Friedrich gevierd. Het ideale moment dus om leven en werk van deze Duitse schilder uit de romantiek onder het licht te houden.

Grootse landschappen, solitaire figuren, vaak met de rug naar de kijker gedraaid, spiritualiteit, melancholie en vergankelijkheid zijn de steeds terugkomende elementen in zijn werk dat je kan zien als een typische uiting van de romantiek. Veel romantici kampten met de rationaliteit van de Verlichting en plaatsten daartegenover het belang van emoties en intuïtie. Tegenover orde en regelmaat stelden ze het pittoreske en het individuele. Ze keerden zich tegen de verstedelijking en industrialisatie omdat dit volgens hen de traditionele manier van leven verstoorde, en een bedreiging vormde voor de harmonie tussen mens en natuur.

We duiken gedurende vier sessies in de romantische periode, geven Friedrich de hoofdrol, gaan dieper in op de sociaal-economische en culturele context en laten menig ander kunstenaar, dichter, componist, filosoof de revue passeren zodat je een mooi beeld van deze tijd krijgt. 

Het is trouwens een periode waar je parallellen ontdekt met onze tijd … zo is er de kritiek op de maatschappelijke structuren en op de snelle technologische vooruitgang, de zoektocht naar zingeving in een snel veranderde tijd, enz. Benieuwd of jij er nog meer ontdekt na het volgen van deze activiteit! 

Tip: In de Hamburger Kunsthalle opent binnenkort de grootste tentoonstelling sinds vele jaren gewijd aan deze Duitse schilder uit de romantiek. 

https://www.hamburger-kunsthalle.de/ausstellungen/caspar-david-friedrich-0 

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie