Blijf op de hoogte
Inschrijven is niet meer mogelijk.
53397451865_0c3def8fa2_o-1
53397018686_b40142d24b_o-1

In 2024 wordt de 250ste verjaardag van de geboorte van Caspar David Friedrich gevierd. Het ideale moment dus om leven en werk van deze Duitse schilder uit de romantiek onder het licht te houden.

Grootse landschappen, solitaire figuren, vaak met de rug naar de kijker gedraaid, spiritualiteit, melancholie en vergankelijkheid zijn de steeds terugkomende elementen in zijn werk dat je kan zien als een typische uiting van de romantiek. Veel romantici kampten met de rationaliteit van de Verlichting en plaatsten daartegenover het belang van emoties en intuïtie. Tegenover orde en regelmaat stelden ze het pittoreske en het individuele. Ze keerden zich tegen de verstedelijking en industrialisatie omdat dit volgens hen de traditionele manier van leven verstoorde, en een bedreiging vormde voor de harmonie tussen mens en natuur.

We duiken gedurende vier sessies in de romantische periode, geven Friedrich de hoofdrol, gaan dieper in op de sociaal-economische en culturele context en laten menig ander kunstenaar, dichter, componist, filosoof de revue passeren zodat je een mooi beeld van deze tijd krijgt. 

Het is trouwens een periode waar je parallellen ontdekt met onze tijd … zo is er de kritiek op de maatschappelijke structuren en op de snelle technologische vooruitgang, de zoektocht naar zingeving in een snel veranderde tijd, enz. Benieuwd of jij er nog meer ontdekt na het volgen van deze activiteit! 

Tip: In de Hamburger Kunsthalle opent binnenkort de grootste tentoonstelling sinds vele jaren gewijd aan deze Duitse schilder uit de romantiek. 

https://www.hamburger-kunsthalle.de/ausstellungen/caspar-david-friedrich-0 

Dit is een online cursus via het programma Zoom. Je kan die dus volgen van bij je thuis! Enkele dagen op voorhand krijg je via mail de link toegestuurd om deel te nemen aan de lessen. Bestaat je cursus uit meerdere lessen, dan gebruik je steeds dezelfde link. Hou deze dus goed bij. Het kan zijn dat sommige online lessen worden opgenomen – dit gebeurt in overleg met de docent – waarna je de sessies gedurende een bepaalde periode kan herbekijken op ons digitaal leerplatform. Je deelname wordt als goedkeuring gezien voor deze opname. Nog niet vertrouwd met Zoom? Dan kan je hier het stappenplan bekijken!

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan. Gaat u akkoord? Meer informatie